Humanister inspirerades inför framtiden

- in Nyheter
@Lundagård

Inspirerade humanister var målet. Föredrag och karriärcoachning medlen.

På onsdagen hölls Humanisternas arbetsmarknadsdag på Sol-centrum.

Till hösten planerar Jonah Wigerhäll, 25 år och magisterstudent i kinesiska, att lämna universitetet. Hans dröm är att på något vis arbeta med språk.

– Just nu jobbar jag som reseledare och det fortsätter jag gärna med, men kanske också att man kan halka in på något bananskal till att bli översättare, säger han.

Under dagen besökte han två föredrag och fastnade särskilt för det som hölls av Kerstin Hagsgård, konstvetare och intendent vid kungliga husgerådskammaren på Slottet.

– Det mest inspirerande var att höra att hon inte gått en spikrak väg; det är uppmuntrande att det inte behövs. Även om man redan vet det känns det bra att höra det igen, säger han.

Vill höja humanisternas självförtroende

Eva Frisendahl och Anna Baltatzis-Hansson, foto Anna PalmehagOch det var just att ge inspiration som var tanken när Lunds humanistkår bjöd in 11 föredragshållare, från två namnkonsulter och AF-borgens förre vd till en översättare och intendenten på Skissernas museum.

Alla med en bakgrund inom humaniora.

– Poängen är att inspirera studenterna och visa hur deras kunskaper kan komma till nytta i arbetslivet, säger Anna Baltatzis-Hansson (höger), en av arrangörerna.

– Ja, många humanister har för dåligt självförtroende och tror inte de har har de kvaliteter som behövs. Men det har vi,

fyller hennes arrangörskollega Eva Frisendahl i.

Ytterligare ett sätt att höja humanisternas självförtroende under dagen var genom karriärcoachning. Det gick bra både att gå på föredrag och att träffa Arbetslivsforums Sven Eriksson i en enskild drop-in-sejour.

Och Humanistkåren var mycket nöjda med intresset från studenterna, med några hundra besökare på föredragen och i Sol-centrums foajé där fackföreningar och möjliga framtida arbetsgivare ställt upp montrar.

– Jag fick värsta kicken och kände att det man gör är något värt, säger Eva Frisendahl.

Text & foto: Anna Palmehag