En mer fantastisk filmfestival

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Som värd för den internationella Guldmeliesgalan, med större ambition, större PR-satsning och ett nytt ansikte utåt, tänker Fantastisk Filmfestival i år kasta rollen som ”Lunds bäst bevarade hemlighet”.

Fantastisk filmfestival, eller FFF, är Skånes största filmfestival och Skandinaviens största festival för fantastisk film. Varje år lockar den en stor publik från vida omkring, alla med ett intresse för film utanför den torra huvudfåran.

De kommer till Lund för att se sci-fi, skräck och fantasy från hela världen. Festivalen svarar genom att visa den film man annars bara i sällsammaste fall får chansen att se på svensk bio.

Efter förra årets festival kände jag mig besviken. Blod, splatter och slem svallade i uppsjöar, men den verkligt fantastiska filmen och ambitionen saknades. Jag förutspådde då att 2007 års festival skulle bli mer imponerade och något att se fram emot.

När jag nu fått ta del av festivalprogrammet och de sidoarrangemang som skall äga rum under festivalens tio dagar, måste jag anmärka att jag hade fel. Fantastisk Filmfestival 2007 ser ut att bli så mycket mer än imponerande.

Där förra årets festival gav känslan av att gå på rutin och led en väsentlig brist på höjdpunkter, kännetecknas årets upplaga av oerhörd ambition och en nästan lika oerhörd budget.

Anledningen är främst att Lund i år är värd för Guldmeliesgalan, den stora tävlingen för europeisk fantastisk film. Det innebär att staden i september kommer att krylla av regissörer, branschfolk och naturligtvis mängder av festivalbesökare.

– Vi ser det här som vårt tillfälle att komma ut på riktigt. Vi ska inte längre vara Lunds bäst bevarade hemlighet, säger Lars Diurlin, årets festivalchef och nya ansikte utåt.

Festivalens nuvarande storlek, hela fyra gånger större än förra årets enligt Lars Diurlin, innebär att man kunnat öppna för filmskapare med större konstnärlig ambition; filmer som annars inte skulle ha fått utrymme.

– Jag vill bredda konceptet fantastisk film och få våra besökare att också se det fantastiska i filmer som inte bara sprutar blod, säger Lars Diurlin. Men vi går för den skull absolut inte ifrån festivalens karaktär av att visa bra genrefilm.

Det verkar som om man i år bestämt sig för att inte ge den late chansen att stanna hemma. Programmet innehåller alldeles för spännande inslag för det. Meliesgalan, som hålls i Stadshallen 16 september, de tio nominerade tävlingsfilmerna, 33 övriga långfilmer i spännande serier och lika många kortfilmer, bådar för en oförglömlig festival.

Ambitionen syns inte bara i det massiva filmprogrammet. Den kommer till sin fulla rätt i gästlistan. Ikonstore serietecknaren Neil Gaiman, svenske Roy Andersson och gamle franske mästaren Alain Robbe-Grillet står i förgrunden för en, minst sagt, fantastisk gästparad. Efter den kanske mörkaste sommaren i Svensk filmhistoria, ser FFF ut som ett lysande fyrtorn, vars ljus jag hoppas har styrkan att locka folket tillbaka till alternativfilm på bio.

13-22 september är det Fantastisk Filmfestival i Lund. Mer info på www.fff.se

Text: Joakim Sten