Straffa dig till poäng

- in Novisch
@Lundagård

Svårt att slita dig från teven? Fikar du mer med dina kompisar än läser extentor? Att plugga och få saker gjort är en konst. Men med små hjälpmedel kan du bli effektivare.

Caroline är student i Lund och har ett något annorlunda sätt att disciplinera sig själv på. Hon är vegetarian men levde en tid under hotet av köttbestraffning.

– Jag hade bestämt mig för att om jag inte blev klar med ett visst antal sidor av min uppsats var jag tvungen att äta kött, säger Caroline.

Ett otäckt hot kan sätta press så att man blir klar i tid, men det finns andra knep också. Att göra hemmet till en fredad zon från studier är en bra taktik menar Arja Bäckström, psykolog på Studenthälsan.

– Det är bra både för dem som försöker slippa undan sina studier och dem som tar på sig alldeles för mycket, säger hon.

”Bygg upp ett skelett”

Arja Bäckström menar att det är viktigt att skilja på plugg och fritid.

– Man ska försöka ha stenkoll på arbetstiden. Det är viktigt att den är rimlig så det finns tid till återhämtning, säger hon.

Många nya studenter har svårt att släppa gymnasiets sätt att plugga och lyckas inte anpassa sig till det annorlunda tankesättet på högskolan.

– Man måste bygga upp ett skelett. Det gör man genom att hålla koll på böckernas sammanfattningar, rubriker, innehåll, register och appendix. Sedan kan man börja läsa på djupet, säger Arja Bäckström.

”Hota sig själv”

Samtidigt som allt plugg måste man ha roligt också.

– Lund är ju en fantastisk stad! Föräldrafritt, obegränsade mängder billig alkohol och snygga tjejer och killar. Men samtidigt måste man komma ihåg att vara en riktig student också, säger Arja Bäckström.

Men hur gick det då för Caroline, tvingades hon äta kött?

– Nej, jag behövde aldrig äta kött. Jag blev klar i tid.

– Knepet, fortsätter hon, är att hota sig själv med något man verkligen inte vill göra men ändå kan tänka sig. Det är förstås lite på skämt men man måste mena allvar också.

Text: Fredrik Palmqvist

Foto: Jonas Damsgård