Vuxenfilm visas inte på bio

- in Krönikor
@Lundagård

Det är dags för en övre åldergräns på biorepertoaren. Visa det genom en två meter bred skylt med blinkande neonram vid entrén: ”Biofilmerna som visas här är inte avsedda för 18 år och äldre.” Det är god konsumentupplysning.

Gång på gång går vuxna människor spontant in på en vanlig biograf i tron att någon av premiärfilmerna är en vuxenfilm. Reklamplanscherna ger dem inte nödvändig information. Ödesdigert i nio fall av tio.

I kväll, onsdagen 29 augusti, står 2 337 stolar och väntar på oss som vill gå och se ny biofilm i Lund. Vi kan tyvärr bara välja mellan filmer som Simpsons – the movie, Rush Hour 3, Underbar och älskad av alla och Fantastic four – Rise of the silver surfer.

Jag kanske ska se skräckkomedin Black Sheep? ”Den ulligaste av varelser har plötsligt blivit mänsklighetens fiende nummer ett”. Nej, jag är 28 år och gillar filmer som överraskar mig. En sådan där rolig film, med lite finess, som Lars von Triers Direktörn för det hele.

Lunds kommun borde sätta upp färgsprakande neonskyltar vid samtliga motorvägsinfarter till staden. Det är ju ändå hemskt mörka och trista infarter från E6:an. Gör tio meter breda, tre meter höga färgsprakande skyltar som förkunnar att samtliga biopremiärer i Lund är riktade till ungdomar.

Film är det ultimata ungdomsmediet. Visuellt, skränigt, alltid först med att ge en bild av nya trender. Dessutom är det mörkt i lokalen, så kidsen kan hångla. Vuxna är förpassade till traditionstyngd kultur: opera, teater, böcker och Malmö symfoniorkester. Så har det varit ända sedan första biografen startade i Paris 1895.

Så länge vi har monopol inom svensk bio kommer inget att förändras. SF äger 70 procent av marknaden. Och de ökar sin andel. Astoria, som skulle visa vuxenfilm, konkade i våras. SF tog över dess biograf i Lund.

I Malmö är spektrat av filmer lika litet. Spegeln visar ingen film på sommaren. Biopalatset, med sin stora lokal på gågatan, är nyss konkursad. Kvar finns två SF-palats. Sätt dit skyltar genast. Gärna en extra vid centralstationen i Malmö så att vuxna som tar tåget från Lund kan vända och åka tillbaka innan tiden på tågbiljetten går ut.

Även i Stockholm och Göteborg är vuxenfilmen (då menar jag inte porr) hotad. Cissi Elwin, vd Svenska Filminstitutet, medger att situationen är kritisk och ska under hösten samla till ett svenskt ”toppmöte” om vuxenfilmens framtid.

Svenska Dagbladet rapporterar fylligt från Venedigs filmfestival. Med tanke på bioutbudet här hemma känns det aningen retsamt att läsa om alla fantastiska filmer som finns där ute.

Jag har förstått att Alexander Sokurovs nya film Aleksandra gör segertåget på filmfestivaler världen över. Men Aleksandra kommer inte till oss vuxna i Lund. Inte förrän vuxenfilmsklubben Filmstudion om sju år hittar en tre mögliga kopior på rea och kör en Sokurov-special. Då är jag 35 år. Leve ungdomen!

Text: Johan Nordström