Billigare kort för teknologer

- in Nyheter
@Axel Jönsson

I år sitter Terminsräkningsföreningen, TRF, och Teknologkåren på olika kort. Den senare byter till det ökända Mecenatkortet som är elva kronor billigare medan TRF säger sig satsa på kvalitet. Frågan är vem som sitter på trumf.


Genom åren har turerna varit många kring korten som garanterar tillträde till nationerna, registrering av tentamensresultat och diverse förmåner. Inte sällan har korten varit felaktiga, försenade eller inte kommit alls. Omständigheter som gjorde att man bytte från Mecenat till Membitkortet för ett antal år sedan.

Inte bara ekonomin

Nu väljer dock Teknologkåren att återgå till det billigare Mecenatkortet. Skiftet sänker varje enskild students terminsräkning med elva kronor med start till vårterminen. Men generalsekreterare på Teknologkåren Fredrik Ejserholm vill betona att bytet inte enbart grundar sig i ekonomi.

– Vi tycker helt enkelt att avtalets villkor generellt är bättre, säger han.

Han menar att det är minimala skillnader på de förmåner korten erbjuder och båda innehåller den eftertraktade SAS- och SJ-rabatten.

De tidigare erfarenheterna med Mecenat skrämmer honom inte.

– Vi har haft kontakt med andra kårer runt om i Sverige som uteslutande varit positiva till Mecenat, säger Fredrik Ejserholm.

Fler rabatter

På Terminräkningsföreningen som har till uppgift att administrera terminsräkningar och kort för majoriteten av Lunds studenter, tänker man däremot inte byta från Membit.

– Vi tar det säkra före det osäkra, vi ser hellre att korten kommer i tid. Vi har ett löpande avtal med Membit som hittills fungerat tillfredställande, säger Erik Hellström, verkställande sekreterare i TRF.

Nytt för i år är också samarbetet mellan Studentkortet och Membit vilket ska resultera i fler rabatter.

Dubbla avgifter

Några studenter har uppmärksammat att Studentkortet tagit ut en avgift på 50 kronor för sina rabatter efter första terminen.

– Det får inte hända. Att först ta en avgift och sedan en till är ju sjukt, säger Erik Hellström.

När Lundagård ringer för att kolla uppgiften har Marianna Simion Rönnegårdh, informatör på Studentkortet, lugnande besked till de omkring 25 000 berörda.

– Vi garanterar att så inte är fallet, säger hon.

Text: Axel Jönsson