Kår på Campus inom ett år

- in Nyheter
@Lundagård

En ansökan om att bilda en kår i Helsingborg har skickats till universitetets ledning.

– Vårt mål är att vi ska vara igång och fungera som en kår för studenterna i Helsingborg inom ett år, säger Daniel Nilsson, ordförande för Service management-studenterna.

För den enskilde studenten kan den nya kåren innebära fördelar. Inflytandet och sammanhållningen ökar, men kanske gör terminsräkningen det samma. Detta då helsingborgarna lämnar Lundaekonomerna som har Sveriges lägsta kåravgift.

– Vi vill skapa större gemenskap bland studenterna på Campus Helsingborg och särskilt ta hand om de studenter som börjar på nya program till hösten. Det är också viktigt för oss att kunna föra vår talan i Lund och påverka utbildningen, säger Daniel Nilsson.

Ansökan skickades i maj

Hösten 2005 började studenterna vid Service management-programmet arbetet med att bilda en ny kår för studenter vid Campus Helsingborg. Målet sattes då att kåren skulle vara bildad inom två till fyra år.

I maj skickades en ansökan till universitetets juridiska enhet. Kåren ska enligt förslaget representera de 800 studenterna på Service Management-programmet, studenterna vid Institute of Communication och studenter vid de nya program som startar till hösten på Campus Helsingborg. Lite drygt 2 000 studenter läser på andra program i Helsingborg. Namnförslaget är kort och gott ”Helsingborgs studentkår”.

Beslut om den nya kåren kommer att tas av Universitetsstyrelsen men först har den skickats ut till bland annat Lunds universitets studentkårer, Lus, och Lundaekonomerna för kommentarer.

På Lundaekonomerna ser man det som positivt att studenterna vill bilda en egen kår i Helsingborg.

”Det finns problem”

Ida Andersson, vice ordförande för Lus, ser också positivt på ansökan men tycker att det finns vissa problem.

– Namnet på den nya kåren kan missförstås eftersom den inte representerar alla studenter i Helsingborg. Vi hoppas på en fortsatt dialog med Service management-studenterna om detta och andra delar av ansökan, säger hon.

Text: Anders Hedberg Magnusson