Smålands kan tvingas in i Kuratorskollegiet

- in Nyheter
@Lundagård

Kuratorskollegiet vill ha Smålands nation som medlemmar. Därför skickades ett mejl som skrivits av Malmö nations kurator till Smålands. Ett mejl som flera medlemmar uppfattade som ett hotbrev.

– De tycker att vi äter russinen ur kakan, säger Smålands nationsombud Sofia Lord.

I mejlet som skickades den 12 oktober står att Kuratorskollegiet, KK, vill att Smålands går med i nationernas samarbetsorgan. I mejlet står också att Smålands i ett senare skede bör ta ansvar för Akademiska föreningen, AF, likt de andra tolv nationerna.

– Det kom som en överraskning, säger Smålands nationsombud Sofia Lord och Magda Koraszewska.

De poängterar också att de talar för sig själva och inte nödvändigtvis representerar nationsmötets åsikter. De tror att det bland Smålands medlemmar finns både de som gärna ser ett medlemskap och de som hellre står utanför än deltar i något som de inte tycker är förenligt med deras åsikter.

– AF gör många bra grejer, men alla utnyttjar inte dem. Därför tycker vi att alla studenter själva ska få välja om de ska gå med, säger Magda Koraszewska.

”Inte rusa in i något”

På Smålands nationsmöte den 5 november beslutade medlemmarna att tillsätta en grupp som ska utreda följderna av ett eventuellt medlemskap i KK.

– Vi vill bilda en arbetsgrupp för att inte rusa in i några beslut, säger Sofia Lord.

Max Emilson och KK:s

ordförande Erik Hellströms främsta anledning till att de vill att Smålands ska gå med i KK är att de då skulle kunna tala med samlad röst för alla nationerna i Lund.

– KK:s ordförande och vice ordförande är anställda för att representera nationerna gentemot riksdag och regering. Det hade förenklat mycket om Smålands nation hade varit medlemmar, säger Erik Hellström.

Kan samarbeta utan KK

Smålands nationsombud ställer sig tveksamma till att några representanter ska tala för alla nationer.

– Det blir problematiskt när någon ska tala för både Malmös och Smålands nation. Då talar vi nog hellre för oss själva, säger Sofia Lord.

Magda Koraszewska och Sofia Lord menar också att nationer kan samarbeta utan KK. Ett exempel är evenemanget Eqmeni. En musikfestival som Smålands, Lunds och Sydskånska nationen arrangerade tillsammans.

KK anser att samarbetet med Smålands i dag är otydligt. Ett medlemskap i KK skulle lösa det problemet, menar de.

– Smålands är med i mycket som har med KK att göra, nationerna är olika men de har också mycket gemensamt. De köper in mat ihop, har gemensamma alkoholutbildningar, affischeringsavtal och kortavtal, säger Erik Hellström.

Erik Hellström och Max Emilson menar att det kan bli aktuellt att Smålands hjälper till att finansiera AF:s verksamhet.

– Det är upp till Smålands om de vill gå med i AF. Men nu råkar ju alla KK:s nationer vara huvudmän i AF. Det är det enda sättet som det går att finansiera det på, säger Erik Hellström.

Hoppas på handlingsplan

Smålands nation är adjungerad när KK har möten. Nationens representanter får delta, men har ingen rösträtt.

Smålands arbetsgrupp ska resultera i konstruktiva förslag till beslut. KK hoppas få svar på sin förfrågan innan årsskiftet.

– Kanske i form av någon handlingsplan, säger Max Emilson.

text: Louise Larsson
foto: Jacob Rempe