Smålands medlemmar kan stängas ute

- in Nyheter
@Lundagård

Smålands nations medlemmar kan hindras från att komma in på andra nationers klubbar. Anledningen är att Smålands inte inkluderas i nationernas skriftliga alkoholtillstånd.

Alkoholtillståndet gäller ett slutet sällskap som formellt avser KK-medlemmar, men som praktiskt har tolkats som att ”studenter är studenter” och därmed har också Smålands medlemmar släppts in.

– Det innebär att Smålands medlemmar formellt sett aldrig har fått komma in på andra nationer, säger KK:s ordförande Erik Hellström.

Tillägg för Smålands

Smålands nationsombud påpekar att det bokstavligt talat skulle innebära att nationen inte fick släppa in sina egna medlemmar eftersom att den fram tills nu har haft ett tillstånd med samma formulering.

– Nu har vi ett tillägg för Smålands medlemmar och det hoppas vi att de andra nationerna också ska ordna, säger Sofia Lord.

Nationerna har egna avtal

Betyder det här att studenter som är med i Smålands inte får komma in på Malmös eller Lunds klubbar till exempel?

Erik Hellström: Så som våra tillstånd ser ut nu, ja. Vi har inte beslutat om något ändringstillägg i tillståndet så i dagsläget, i dag 7 november, är det så.

Magda Koraszewska: Jag vill dock påpeka att det inte är KK som samarbetsorgan som har ett tillstånd. Alla nationer har ett avtal var och en för sig och de författades vid olika tillfällen.

Får skriva om tillstånd

Annika Landfors på tillståndsenheten i Lund bekräftar att Smålands medlemmar i dag inte innefattas av de andra nationernas alkoholtillstånd.

– I början av 90-talet hade Smålands tillstånd att servera endast sina egna medlemmar. Man inkluderade sedan även KK:s medlemmar under de perioder då Smålands var provmedlem. Sedan hängde den skrivningen kvar även efter att Smålands tagit ställning för att stå utanför KK, säger hon.

Hon ser dock ingen anledning till att just studenter i som är med i Smålands inte ska få komma in på andra nationsklubbar.

– Vi har nu erbjudit studentnationerna att skriva om deras serveringstillstånd så att de får servera även studerandemedlemmar i Smålands. Men varje nation måste själv begära en sådan förändring. Vi avvaktar nu att nationerna ska ta ställning till hur de vill göra, säger Annika Landfors.

text: Lousie Larsson