Dataintrång på studentsajter

- in Nyheter
@Lundagård

Över en halv miljon studenter kan ha fått sina användaruppgifter spridda. Vissa studentrabatter är även ur funktion efter helgens hackerattack.

Mecenatkortet och CSN-kortets hemsidor utsattes för två dataintrång i helgen. Det senaste intrånget upptäcktes under lördagskvällen varpå de båda hemsidorna stängdes ner. Enligt Sydsvenskan kan uppemot 600 000 studenter ha fått sina person- och inloggningsuppgifter spridda.

De båda sidorna låg fortfarande nere på måndag förmiddag och det är i nuläget oklart när de kan öppnas igen. Fram till dess kan kortinnehavarna inte använda sina studentrabatter när de handlar på internet eller flyger med SAS.

Företaget Mecenat som ger ut de två korten har skickat information via mejl till alla studenter som går att nå. Där uppmanas man att byta användaruppgifter och lösenord.

I ett meddelande på de två hemsidorna skrev hackarna att syftet med intrånget endast varit att påvisa sidornas dåliga säkerhet.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här och ska polisanmäla det så snart vi samlat ihop all information, säger Mecenats vd Jonas Levin till Sydsvenskan.

Text: Marek Stefaniak