Pilates, en övning i koordination och tankekraft

- in Reportage
@Lundagård

Att en pensionär som Madonna fortfarande kan dansa beror på att hon tränar Pilates. Pilates tränar nämligen styrka, balans, smidighet och rörlighet.

Jacob tycker:

På pilatespasset rör instruktören sig sensuellt och säger i mjukt tonläge ”andas in, böj, rotera och andas ut”, samtidigt som gravida kvinnor och pensionärer apar efter utan problem. Själv jämrar jag över den malande smärta som de många statiska övningarna innebär och tio minuter in på passet faller jag ihop – och detta inte för att jag är klen, utan för att det är något fel på mitt liggunderlag. Jag tillkännager trots detta misslyckande från Gerdahallens sida att Pilates är ett bra träningspass som är väl regisserat. Och än bättre blir passet av att instruktören bjuder på ett leende som är så fint att man nästan blir glad.

John tycker:

När passet sätter igång förstår jag att Pilates är en rätt tuff träningsform. I de långsamma rörelserna tvingas jag hålla koll på mina lemmar. En fot här och ett ben där. Allt skall man vara medveten om. Muskler stramar. På samma gång ska jag hitta kroppens inneboende balans. Instruktören manar oss att finna vår neutrala punkt och att minnas de fem grundprinciperna. De har jag ju såklart glömt. Knipmuskulatur och bäckenbottenövningar gör mig än mer förvirrad. Har jag såna muskler?

Efter en stunds koordination av armar, ben, in- och utandning lyckas jag en aning bättre. Fortfarande sticker någon fot ut på fel plats, men jag trivs ändå på den blå mjukmattan.

Läs om Afro här

Text: John Granlund och Jacob Alasfoor
Foto: Andreas Lindbäck