Kostsam jätteinsats i stadsparken på Valborg

- in Nyheter
@Lundagård

Ska du fira valborg i Lunds stadspark? I så fall vädjar Lunds kommun till dig att plocka upp ditt skräp. Kommunens städnota gick nämligen på flera hundra tusen förra året.

Stadsträdgårdsmästare Lars Jacobsen har suttit i en rad möten senaste tiden. Han har träffat representanter för både studenterna, polisen och andra förvaltningar för att planera hur spontanfirandet i stadsparken ska tacklas. Men även för hur de mer ordnade aktiviteterna ska fungera.

– Fokus ligger på det spontana firandet. Det innebär stora insatser för kommunen, säger Lars Jacobsen.

Han berättar att firandet kostade kommunen mellan 300 000 och 400 000 kronor förra året men att han hoppas att det inte blir riktigt lika dyrt i år. Mellan 20 och 30 personer från kommunens markentreprenad kommer att jobba med städning i stadsparken under valborgsmässoafton. Till sin hjälp har de folk i arbetsmarknadspolitiska åtgärder 60 till 70 personer som kommer från olika idrottsföreningar.

Har inget emot firandet

Städningen av stadsparken måste ske redan under dagen eftersom den måste vara i skick för det mer traditionella firandet senare på kvällen. Då ska bål tändas och våren sjungas in.

Stadsträdgårdsmästare Lars Jacobsen har inget emot att stadsparken utnyttjas av studenter och andra spontanfirare under dagen. Däremot vill han att var och en tar sitt ansvar och slänger skräp i containrarna som finns uppställda.

– Jag hoppas även att man är rädd om blommorna och att man inte grillar på gräset utan utnyttjar de hårda ytor som finns. Sen måste alla cyklar ställas utanför parken så att de inte blockerar framkomligheten för utryckningsfordon, säger han.

Text: Lucas Mathisen