Test: Nationslunch på Helsingkrona

- in Nationer
@Lundagård

Hungrig? Då kan närmsta nation vara ett smaskigt val. Lundagard.se guidar dig till de olika matserveringarna på Lunds nationer.

Recension nummer två är från Helsingkrona nation.

En middag på Temptation är en välkommen lyx mitt i veckan. Levande ljus, vita dukar, en mysig – men liten – lokal visar på ambitionen att i allt väsentligt likna en ”riktig” restaurang. Det lyckas bra, och där det studentikosa lyser igenom är det bara positivt: de som jobbar är avspända och familjära, och priset är mer än överkomligt (40 pix för lövbiff eller 35 för vegetariskt alternativ). Maten kommer snabbt, portionerna är rikliga och uppläggningen konstfull och snygg – tyvärr tar lövbiffen slut nästan genast, till grannbordets stora besvikelse.

En klar favorit är det (nybakta?) olivbrödet som serveras innan huvudrätten. Menyn finns på hemsidan och kaffe och efterrätt finns att få för det facila priset av 15 riksdaler. Snudd på toppbetyg, och i vilket fall en riktigt trevlig matupplevelse, blir betyget för Helsingkronas onsdagsrestaurang Temptation.

Lunchtid är stämningen en annan. Irritationen stiger i trängseln utanför puben där fem, tio, femton minuter efter utsatt klockslag förflyter. Det börjar syrligt talas om akademisk kvart. Till slut öppnas dörrarna och hopen pressar sig in.

Väl inne flyter det på snabbare, borden räcker bra och maten kommer nästan direkt, den första förseningen undantaget. Det är en rejäl tacopaj med grönsallad, smör och bröd, och ungefär i den klass man kan förvänta sig när man pyntat 30 spänn för en lunch. Efterrätt – ananaspaj med grädde – och kaffe får ses som ren bonus. Glaset är sprucket men portionen är stor. Tacopajen är tyvärr rätt besk av okokt lök.

Middagens ambitiösa uppläggning står i en intressant kontrast till de båda pajerna, som serveras i generösa mullvadshögar enligt principen en skopa per skalle. Lokalen är klart omysig, kall och med märken på väggarna, i taket och på dörrarna. Skolmatskänsla är ledordet, och omdömet för Kronalunchen får bli ”helt okej”.

Hur var maten på Västgöta nation? Klicka här för att ta reda på det.

Text: Quatten
Bild: Catrin Jacobson