1,5 miljoner tillbaka på hyran

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Utbytesstudenter som hyrt rum via International Housing Office i Lund får tillbaka en del av sin hyra. Hittills rör det sig om runt 1,5 miljoner som universitetet betalat ut, och fortfarande kommer nya krav.

Det rör sig om hundratals studenter som krävt pengar tillbaka av Lunds universitet efter att de betalat oskäliga hyror. Summorna som studenterna erbjudits i förlikning har varierat mellan ungefär 1 000 till 12 000 kronor.

– Det har skilt sig mycket i form av bostadsvillkor och därmed har också återbetalningarnas storlek också skiljt sig en hel del, säger Dan Sjöholm, chef för serviceenheten vid Lunds universitet.

”Kan bli en förlustaffär”

Den totala summan som betalats ut till studenterna var innan sommaren uppe i mellan 1,2 och 1,3 miljoner kronor, enligt honom.

– Vi har inte gjort någon koll över sommaren men en kvalificerad gissning är att vi är uppe i 1,5 miljoner kronor nu. Det har mattats av men det kommer antagligen att ske utbetalningar ett tag till, säger han.

Alla studenter som får pengar tillbaka har fått ett brev från universitetet där de erbjudits en viss summa i förlikning. Vissa studenter har tyckt att summan de erbjudits varit ”ett skämt” och valt att gå vidare till hyresnämnden.

– Från början var det ett 80-tal anmälningar som kommit in till oss. I ungefär hälften av dem har man ännu inte kommit till någon lösning, säger hyresnämndens ordförande Christer Lindau.

Att många av de studenter som fortfarande ligger i tvist med universitet har åkt hem till sina hemländer kan vålla problem tror han.

– Eftersom man måste ha förhandlingar på plats kan det bli en förlustaffär för en del även om de får pengarna tillbaka. Det bästa vore om de hade ett ombud som kunde ta hand om det åt dem, säger Christer Lindau.

Har gjort om rutinerna

Det var i början av förra höstterminen som Lundagård avslöjade att utbytesstudenter fick betala oskäligt höga hyror för sitt boende. Ett boende där Lunds universitet stod som hyresvärd. Under vårtterminen togs de första anmälda fallen upp i Hyresnämnden. Där vann hyresgästerna och fick tillbaka delar av sin hyra

– Det man föll på i Hyresnämnden var främst att man tog betalt för en period då studenterna inte hade tillgång till lägenheterna. Nu har International Housing Office gjort om rutinerna så att de ska klara en granskning. Många rum har gjorts tillgängliga från den 1 augusti, och de som inte är tillgängliga förrän 18 augusti betalas bara från den dagen, säger Dan Sjöholm.

Universitetet DO-anmält

Universitetet anmäldes också till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att man tagit ut oskäligt höga hyror av utländska studenter. DO har ännu inte kommit med något yttrande i fallet.

Läs Lundagårds första artikel om hyrorna här.

Text: Viktor Ström