GenETIK

- in Nyheter
@Lundagård

NOVISCHBLOGG: Ska man kunna patentera en gen? Och vilken barnprogramsfigur är mest påtänd?

Idag så har vi haft temadag om genetik och etikproblematiken som omger detta heta ämne. Mycket spännande indeed. Kan man, ska man kartlägga sitt eget och andras genom? Kan vara bra för att få reda på sjukdomsanlag men vill man egentligen veta? Jag vill nog inte det tror jag. Ska man gentesta sina foster för att få reda på kromosomavvikelser? Vart ska gränsen gå när det gäller vilka foster som man ska abortera och vilka som ska få födas? Är filmen Gattaca en dyster framtidsvision eller fortfarande bara sci-fi? Ja, som ni märker så har vi diskuterat svåra saker idag.

Efter ett litet tag så började vi prata om gamla och nyare barnprogram, vilka som var bäst och så. Och viktigast av allt vilka barnprogram som mest refererar till knark och andra mysko substanser. Nalle Puh, Bamse eller kanske Bumbibjörnarna?

Jag fick en rejäl påminnelse om min höga ålder idag när vi pratade om julkalendrar. 1987 då jag hade nått den späda åldern av sex år så bänkade jag mig den 1 december framför TV:n för att titta på julkalendern. Det året hette den Marias barn och handlade om Jesus. WHAT? Snacka om besvikelse. Ge mig Staffan Westerberg för i helsike. Jaja, de andra i min grupp mindes inte denna obehagliga julkalender för att de inte ens var födda då. Åååååkej.

De kom inte ens ihåg Fragglarna. Herregud. Klicka på länken och lär er något nyttigt.

Frida i sitt fraggelberg