Bristande kontroll vanligt bland nationerna

- in Bostad, Nationer, Nyheter
@Lundagård

Den som vill bo på en nation måste studera. Men många nationer kontrollerar sällan eller aldrig om deras hyresgäster är aktiva studenter.

Det visar en rundringning som Lundagård har gjort bland de bostadsansvariga på sex nationer i Lund.

Malmö nation är långt ifrån ensamma om att ytterst sällan kontrollera om hyresgästerna tar några högskolepoäng.

– Vi har ett så pass litet hus att vi kan hålla koll på alla ändå. Det bor bara 44 personer här och de flesta är engagerade i nationen, säger Alexander Rödström, husförman på Göteborgs nation.

Endast i undantagsfall

Svaret blir detsamma på Hallands nation och Sydskånska nationen. Här säger husförmännen att de känner merparten av alla hyresgäster och endast kräver Ladok-utdrag i undantagsfall.

Inte heller Lunds nation har någon systematisk kontroll om deras hyresgäster verkligen studerar.

– Jag har aldrig gjort det, men det sprider sig snabbt om någon inte pluggar, säger husförmannen Fredrik Svensson.

Däremot försöker han att hålla reda på vilka som är färdiga med sina studier. Den som inte anses vara färdig efter sex år måste flytta oavsett enligt stadgarna.

Först efter fem år

Wermlands nation kräver att hyresgästerna visar utdrag ur Ladok. Men kontrollen är inte regelbunden. Förra gången det begav sig var ett och ett halvt år sedan, säger husförmannen Emil Wallin.

Smålands nations bostäder gör till skillnad från övriga kontaktade nationer regelbundna kontroller. Men först efter att någon varit hyresgäst i fem år.

– Då begär vi in studieintyg. Både över pågående studier och samlade betyg, säger Kerstin Bjerkborn på bostadsexpeditionen.

Hon tillägger att det har förts diskussioner om en strängare kontroll men att man inte kommit längre än så för tillfället.

Det förekommer även en del undantag för hyresgäster på de olika nationerna. På Hallands får man till exempel ta studieuppehåll i en termin för att göra sin praktik eller sitt exjobb.

Hyresgästerna på Lunds nation får lov att bo kvar en termin efter examen. Liknande övergångsregler finns på flera andra nationer.

Den som ingår i ledningen på en nation får lov att hyra en bostad utan att vara aktiv student.

Text: Marek Stefaniak