Obehöriga bor i studenternas lägenheter

- in Bostad, Nationer, Nyheter
@Lundagård

Medan många novischer tvingas bo på en soffa i början av sin utbildning bor andra i attraktiva nationslägenheter utan att studera.

Lundagård kan avslöja att en av sex hyresgäster på Malmö nation förra terminen tog noll högskolepoäng. En av hyresgästerna har aldrig ens varit inskriven vid Lunds universitet.

– Det blev inte så mycket plugg förra terminen. Man kan säga att jag mest festade, säger en hyresgäst på Malmö nation.

Den blöta terminen resulterade i noll högskolepoäng för hyresgästens del. Och han är inte ensam. Lundagård har tagit del av Malmö nations egen förteckning över 104 hyresgäster förra terminen. En jämförelse med betygsregistret Ladok visar att 17 av dem inte tagit en enda högskolepoäng vid terminens slut.

– Jag skulle plugga, sen så gjorde jag inte det. Men jag ville bo kvar eftersom jag skulle börja plugga nästa termin i stället, säger en annan hyresgäst.

”Det har inte blivit av”

Lundagård har även hittat en hyresgäst som aldrig någonsin varit inskriven som student vid universitetet.

– Oj, det är bara studenter som får bo här. Men jag kan göra misstag. Alla ska vara inskrivna vid universitetet, säger Gustav Jansen, husförman på Malmö nation.

Men någon kontroll av huruvida de boende verkligen studerar eller ej förekommer inte. Vare sig mot Ladok eller CSN. Det kan jämföras med AF Bostäder som kräver att alla hyresgäster ska kunna visa Ladok-utdrag om minst 15 högskolepoäng per termin. Nu tänker man se över rutinerna på Malmö nation.

– Det har inte blivit av. Men det är kanske något som jag får ändra på. Den här frågan har aldrig dykt upp tidigare, säger Gustav Jansen.

Känner de flesta

Lundagårds stickprov på Malmö nation antyder att en sjättedel av hyresgästerna inte studerar. Utslaget på Lunds 1 400 nationsbostäder skulle det innebära att över 230 bostäder hyrs ut felaktigt.

Gustav Jansen medger att enstaka personer som inte studerar slinker genom på Malmö nation, men att sjutton personer låter mycket. Som husförman säger han sig känna de flesta som bor i någon av nationens 300 bostäder.

– Och får jag reda på att någon inte pluggar utan till exempel jobbar så ringer jag upp dem och upplyser dem om att de inte kan bo kvar, säger Gustav Jansen.

Attraktivt läge

Malmö nations två bostadshus är inte bara förhållandevis billiga att bo i. På nationens egen hemsida står att läsa att ”Husen är centralt belägna” och ”På andra sidan befinner vi oss mitt i den pittoreska kulturkvadranten med gatunät från medeltiden.” Många av stadens nationer har liknande lägen. Något som kan få vissa att dröja sig kvar, enligt kommunens studentstadssamordnare.

– Jag tror att det är vanligt att folk bor kvar eftersom lägenheterna har ett attraktivt läge och inte kostar så mycket, säger Susanna Hansson.

Men hon tror att förekomsten av hyresgäster som inte studerar varierar. Därför vill hon vara försiktig med att uppskatta hur pass utbrett problemet är.

Läs mer: Bristande kontroll vanligt bland nationerna

Text: Marek Stefaniak
Foto: Jonas Jacobson