Klädbidrag på kåren?

- in Nyheter
@Lundagård

Lundaekonomerna ger 3 500 kronor till sina heltidsanställda studentrepresentanter för att köpa kläder. Frågan om bidrag för representationskläder har tidigare vållat stor debatt bland annat inom Lunds universitets studentkårer, där heltidarna inte får några extra frackpengar.

Ska kårordföranden få köpa kläder för studenternas pengar?

NEJ, tycker: Per Samuelson, Samhällsvetarkåren.

– Pengar som studenterna betalar till oss måste vi förvalta på ett förtroendefullt sätt. När studenterna betalar terminsräkningen betalar de inte till oss personligen, de betalar för att bli representerade. Vi representerar med vår kompetens och sitter med i styrelse och nämnder, till det behövs inga särskilda kläder.

– Jag ser inte att det skulle gynna mina studenter att jag går på bal. Jag ser inte att det finns någon särskild klädkod som skulle kräva att jag var tvungen att köpa kläder för studenternas pengar.

Men om man verkligen inte har råd med en frack och måste gå på en frackmiddag?

– I så fall borde kåren i fråga ha en frack som presidialerna kan låna vid sådana tillfällen. Att varje person ska köpa en personlig frack, det är inte ekonomiskt försvarbart.

JA, tycker: Marisol Was, Lundaekonomerna.

– När man arbetar på en arbetsplats där man förväntas representera och förväntas gå på evenemang där en viss klädkod krävs, tycker jag att det är en självklarhet att man ska kunna ha ett klädbidrag.

– Vår verksamhet har utvecklats i en riktning där social representation krävs på långt mer än bara baler. Det kan vara att det krävs kostym vid presentationer för företag eller vid de evenemang vi ordnar för studenterna. Det är viktigt att kårens representanter ska känna sig bekväma när de representerar kåren och att de gör sitt jobb på bästa möjliga sätt.

Var går gränsen för hur mycket pengar kåren ska betala?

– Jag tycker att det ska vara ett bidrag, inte något som täcker alla utgifter. Så länge kåren har möjlighet att ge den här typen av bidrag, utan att behöva skära i någon annan verksamhet, tycker jag att det är självklart att man ska ha det.