Vad hände med sportsuparna?

- in Nyheter
@Axel Jönsson

I våras rapporterade Lundagård att AF Bostäder skulle stänga en av Lunds mest notoriska korridorer för renovering. Nu är hyreskontrakten uppsagda och en allomfattande ombyggnad har tagit sin början. Men vad hände egentligen med SSKK?

SSKK, Sportsuparklubben kamraterna. Ett lika känt som ökänt sällskap i korridorernas Lund. På Delphi har man bjudit in till fest på B/C-husets bottenplan i snart 30 års tid. Bortsett från ölsinnet kan de även stoltsera med en omtalad gemenskap som bland annat kommit till uttryck i form av fotbollslag, filmkvällar, matlagning och en och annan bebis.

Korridoren utmärker sig

I mars månad var det emellertid slut på det roliga. Dubbelkorridoren skulle bli dubbla korridorer vid den stundande renoveringen efter Boverkets nya rekommendationer. Ett tjugotal dubbelkorridorer berördes men att man valde att ta det första spadtaget hos just SSKK var knappast någon slump.

– Vi vet att dubbelkorridorer medför mer störningar än enkelkorridorer och SSKK utmärker sig även bland dubbelkorridorerna, sade Peter Magnusson, dåvarande Bostadsombudsman på AF Bostäder, till Lundagård.

Kontrakten för samtliga studenter skulle sägas upp och en helrenovering inledas i samband med höstterminens start. En på förhand given dödsstöt för anrika SSKK, om det inte vore för en ensam tapper krigare.

Wil helm Eklund, tidigare president för SSKK, har bott i korridoren sedan 2004 och valde helt sonika att fortsätta bo kvar – den omfattande renoveringen till trots.

– Jag förstod inte varför jag skulle behöva flytta och ifrågasatte beslutet, kommenterar han.

Bra dialog med AFB

Efter att Wilhelm mottagit beslutet om uppsägning kontaktade han Hyresgästföreningen för juridisk rådgivning. Han började också att på egen hand föra fortlöpande diskussioner med hyresvärden.

– Ärendet skulle avgöras i Hyresnämnden den 7 oktober men genom en bra dialog med AF Bostäder har vi kunnat lösa det här redan nu. De förstod att det blir smidigast för båda parter om jag får stanna, säger Wilhelm.

Kamraterna stödjer Wille

Just nu bor han ensam i en 26 rum stor korridor som saknar såväl golv som kök. Lagar mat gör han i ett evakueringskök på andra sidan Delphi.

För Wilhelm har renoveringen än så länge bjudit på positiva såväl som negativa överraskningar.

– Golvet var väldigt fuktskadat så för tillfället luktar det fruktansvärt. Men jag noterade att någon sprayat SSKK på det ursprungliga golvet som låg under vårt. Det måste ha varit en kvarleva från en tidigare renovering så det var lite roligt.

Fantastisk gemenskap

Många av Sportssuparklubbens kamrater har visat sitt stöd. Men själv menar Wilhelm att det inte i första hand är för att rädda SSKK som han väljer att bo kvar.

– För mig är korridoren först och främst mitt hem. Men det ena behöver ju inte utesluta det andra, säger han och fortsätter:

– När renoveringen är över hoppas jag på att föra traditionen vidare. Jag har fått så mycket positivt härifrån som jag vill dela med mig av. SSKK erbjuder en fantastisk gemenskap.

Renoveringen beräknas vara klar till jul.

Text: Axel Jönsson
Foto: Jonas Jacobson