Samhällsvetarna får lunchrum

- in Nyheter
@Lundagård

Under flera år har Domvillan vid kvarteret Eden stått i stort sett oanvänd.

Nu ska villan renoveras och göras om till lunchrum med 50 sittplatser och åtta mikrovågsugnar.

Senast Domvillan bredvid Centrum för teologi och religionsvetenskap, CTR, användes var under Lundakarnevalen för snart två år sedan.

– Barnevalen var här då, men sedan dess har det stått helt tomt, berättar Negin Nazari, tidigare arbetsmiljöansvarig på Samhällsvetarkåren och den som drivit frågan om lunchrum.

Öppen för alla

Om ungefär fyra månader beräknas det nya lunchrummet vara renoverat och klart för premiärmåltiden. Vid entrén blir det soffor och fåtöljer, längre in en väggfast bänk, matbord och stolar. Villan kommer att vara öppen för alla studenter och ligger mitt emellan Socialhögskolan, Statsvetenskapliga institutionen och CTR.

– Eftersom jag har jobbat med det här så länge är det lite nervöst att se om det kommer att bli så använt som jag hoppas, säger Negin Nazari.

Gav sig till slut

Det var för lite mer än ett år sedan som Negin Nazari blev arbetsmiljöansvarig på kåren och började ta upp frågan om bristen på matplatser och mikrovågsugnar.

– Jag tog upp frågan med fakulteten, med institutionen, med Lus. Jag pratade om det på alla möten jag gick på. Jag vet faktiskt inte vad det var som fick dem att ge med sig till slut, säger hon.

Ska handikappanpassas

När universitetet nu tar fram en ny lokalförsörjningsplan har alltså hennes tjat gett effekt. Renoveringen bekostas av Akademiska hus och inredningen av Samhällsvetenskapliga fakulteten.

– Det kommer att vara handikappanpassat så att alla ska ha möjlighet att värma sin mat där, berättar hon.

Bristen på matplatser vid Statsvetenskapliga institutionen har varit känd under lång tid. Från början var Negin Nazaris plan att göra om ett grupprum i källaren till matrum med mikrovågsugnar.

– Det togs inte emot så bra. Det var för dålig ventilation för att laga till mat där nere, säger Negin Nazari.

Domvillan är lämplig just eftersom den är fristående och på så sätt inte kan störa närliggande kontor med matos.

– Det är absolut en bra lösning. Nu får vi bara hoppas att studenterna hittar dit, säger hon.

text: Viktor Ström
foto: Emma Svensson