Bör en nation lämna ut boksluten till medlemmarna?

- in Nyheter
@Lundagård

DUELLEN. Alla Lunds studenter måste enligt lag vara medlem i en nation och betala terminsavgift. Studenternas pengar utgör därför en del av nationernas ekonomi. Trots detta är det problematiskt för nationernas medlemmar att få boksluten utlämnade. Såvida du inte vill sitta på nationen och gå igenom det med någon ansvarig vill säga. Fram till 2005 lämnade Wermlands, Helsingkronas, Smålands och Lunds nation ut sina bokslut till medlemmarna. Nu är det bara Smålands kvar som gör det.


Tycker du att en nation bör lämna

ut boksluten till sina medlemmar?

JA, tycker Magda Koraszewska,

nationsombud på Smålands nation ht 07- vt 08

– Ja, jag ser ingen anledning till varför man inte ska lämna ut det. Nationens medlemmar har en självklar rätt att veta vad deras pengar går till. I en demokratisk organisation är öppenhet och insyn, framför allt i ekonomin, ett måste och därför får alla som vill titta.

Man behöver alltså inte sitta hos er och titta tillsammans med någon på nationen?

– Nej, det finns inga regler om det, men däremot skadar det ju inte att sätta sig ner och titta igenom ett bokslut tillsammans med någon som kan det. Det är sällan som någon specifikt frågar efter ett bokslut men skulle någon vilja ha det så skriver kassörerna alltid ut ett.

Varför tror du att Smålands som enda nation lämnar ut sina bokslut?

– Det är en väldigt spännande fråga men jag har inget bra svar på det. Jag tycker det är jättekonstigt och jag förstår verkligen inte varför andra nationer inte gör det.

NEJ, tycker Daniel Bruzaeus

nuvarande prokurator på Lunds nation

– Nej, vi är en ideell förening och har ingen anledning att lämna ut boksluten. Däremot får alla medlemmar möjlighet att titta på boksluten vid våra nationsmöten eller boka tid med oss som är ansvariga för det ekonomiska för att titta och gå igenom boksluten.

Varför måste man sitta ned med er för att titta på boksluten?

– Vi är alla lekmän som håller på med detta. Boksluten är så omfattande och anledningen till att vi vill gå igenom boksluten tillsammans är att vi vill kunna svara på eventuella frågor som kan dyka upp i samband med genomgången.

Fram till 2005 lämnade Lunds nation ut sina bokslut, vad har förändrats sedan dess?

– Enligt de uppgifter jag har fått så har vi inte gjort det.

Fotnot: Daniel Bruzaeus ville inte medverka på bild i samband med intervjun.

VAD TYCKER DU? DISKUTERA!

Matilda Lundahl