Mobiliserar för karneval

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Den 18 november togs det officiella beslutet att Lund även 2010 kommer att fira karneval.

Trots att det är drygt två år kvar till dess har sökandet efter arbetssugna studenter redan satt igång.

– Välkomna till årets första karnevalsmingel!

Jubel utbryter då Katarina Frick, ekonomiansvarig för 2006 års karneval, hälsar välkomna till AF-borgen och café Athen. Besökarna är många och stämningen hög. Syftet med dagens mingel är precis vad det låter – att mingla och värva en och en annan medlem till den karnevalskommitté som ska organisera 2010 års Lundakarneval. Sista ansökningsdag för att sitta i kommittén är nämligen redan den 15 december i år.

Organiserat kaos

Beslutet att fira karneval i Lund 2010 är egentligen en ren formalitet. Den utredningsgrupp som kommit fram till det jakande beslutet har dock redan varit i kontakt med polis- och tillståndsmyndigheten, Lunds kommun, Akademiska Föreningen och andra samarbetspartner för att försäkra sig om att även dessa är positivt inställda till karnevalen.

– Ingenstans kan man lära sig så mycket på så kort tid, säger Mattias Leire på frågan om varför man som student bör engagera sig i nästkommande karneval.

Själv har han varit aktiv i två tidigare karnevaler och kan varmt rekommendera det. Han beskriver karnevalen som något av ett organiserat kaos.

– Lundakarnevalen kan beskrivas som en stadsfestival med twist. En akademisk sådan. Men den största upplevelsen är inte själva karnevalen utan att vara med och jobba med den, berättar han.

”Fantastisk känsla”

Katarina Frick är inne på samma spår.

– Även om festivaldagarna inte är det roligaste för kommittén på grund av allt jobb är det så mycket roligt som händer både innan och efter karnevalen. När man inser att man lyckats anordna en karneval följer en fantastisk känsla.

För att säkerställa karnevalens fortlevnad har karnevalsorganet beslutat att det ska vara karnevalens målsättning att det egna kapitalet uppgår till tio procent av den senaste karnevalens omsättning. Detta innebär att kapitalet, enligt senaste karnevalen, borde uppgå till cirka två miljoner kronor. Pengar som sedan ska användas som startbuffert till nästkommande karneval.

Text: Åsa Boustedt
Foto: Kristoffer Lindblad