Valborgsstämningen på topp trots hårdare regler

- in Bildspel, Kultur & Nöje, Nyheter

Det fantastiska försommarvädret lockade mängder av människor till Lunds stadspark den siste april. I år var de centrala delarna avstängda. Valborgsfirarna fick i stället festa på gräsmattorna framför vita scenen.

Redan klockan nio på morgonen passerar en jämn ström av Valborgsystra studenter förbi den avspärrade delen av Lunds stadspark. Ingen verkar ta någon större notis om de staket som upprättats omkring det centrala område runt fontänen som till och med förra året anvvändes som festplats. I år har studenter och övriga Valborgsfirare fått söka sig till en ny plats, gröningen framför vita scenen. Många har redan öppnat sin första öl, trots att klockan knappt har passerat vanlig morgonföreläsningstid.

Soffor och kundvagnar bannlysta

Filtar och kuddarfår dugna för festsugna studenters rumpor i år eftersom soffor och fåtöljer är bannlysta. Parkvärden Alexander Olsson vaktar ingången till stadsparken. Till hans uppgifter hör i dag att anvisa cyklister till cykelparkeringen strax innanför ingången. Han har redan fått göra flera ingripanden, som att hindra studenter från att ta in kundvagnar i parken.

– Det är det konstigaste jag har stoppat hittills. De enda större saker man får ta in i dag är sådant som går att vika ihop, som solstolar och vissa campingbord, säger Alexander Olsson.

Radio AF på ny plats

På vita scenen soundcheckar radio AF inför dagens sändning från stadsparken. Upplägget är talkshow med musik, gäster och tävlingar. Stationschef Anders Wilgren gillar det nya läget.

– Det är en fin plats att sända från och vi räknar med att flera tusen människor kommer att ta del av oss i dag. Jag var lite rädd att folk inte skulle hitta hit men det ser ju bra ut, säger han och tittar ut över folkmängden som växer snabbt framför scenen.

Valborg dyr historia för kommunen

Förra året lockade Valborgsfirandet omkring 15 000 människor till stadsparken. Kostnaderna för återställning och städning uppgick till cirka 400 000 kronor. Tomas Avenborg (m) på tekniska nämnden i Lund har ännu ingen uppfattning om hur många som deltar i dagens firande. Den rapporten får han inte förrän i nästa vecka. Att spärra av de centrala delarna av parken där de vårutslagna blommorna finns ser han som en service till Lundaborna.

– Ekonomiskt sett gör vi egentligen inga besparingar på avspärrningarna eftersom det kostar att sätta upp staketen, men vi vill att alla ska kunna ta del av stadsparken, även efter Valborg. För mig är det självklart att det ska festas en dag som den här, men det är viktigt att den genomförs på ett så bra sätt som möjligt.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Jonas Jacobson