Kläder och dricks till välgörenhet på Malmö nation

- in Nationer, Nyheter
@Ida Ölmedal

En god gärning, men också en chans för ovana besökare att trotsa fördomarna. Det vill Malmö nation uppnå med sin välgörenhetsdag. Genom klädinsamling och drickspengar till SOS Barnbyar, gav man nationens besökare en hjälpande hand med att dra sitt strå till stacken under lördagen.

Allt från hoodtröjor till kavajer glimtar fram ur de klädsäckar som samlats i ett hörn på Malmö nations lördagscafé. Medan det sörplas kaffe och mumsas på kakor kring borden, plockar Caroline Hjorth, notarie vid Malmö nation, runt bland yllesjalar och roliga hattar.

Det är första gången nationen anordnar välgörenhetsdag och som ansvarig för klädinsamlingen är hon hittills nöjd med det intresse som visats.

− De som lämnar in, lämnar in mycket! Det var precis en tjej som kom in med en hel sopsäck fylld av kläder. Och vi har fått in många fina grejor, som tjocka jackor, säger hon.

Fattiga studenter får hjälp på traven

Malmö nation skänker allt som lämnats in till Humana, en organisation som arbetar mot fattigdom i Afrika.

Caroline Hjorth tror att det är många som passar på att göra en garderobsrensning när de nu får chansen att göra en god insats på ett enkelt vis.

− Som student har man inte så mycket pengar. Vi kanske inte är de som lyfter på luren när tv kör rosa bandet-galan. Men om man ges möjligheten att skänka något i ett sammanhang man ändå är i, är det lättare.

Mimmi Lindman, som kommit förbi med en kasse plagg som ”bara tar plats”, håller med:

− Jag tycker att det här är en jättebra grej. Ibland slänger jag kläder, bara för att jag orkar ta reda på var jag kan lämna in dem. Det låter dumt att säga, men vi är bekväma.

Nytt koncept bryter fördomar

Välgörenhetsdagen tar inte slut med caféet. Under lördagskvällen är det nationsklubben Upper East som skramlar för goda ändamål. När man köper en drink i baren, kan man välja att betala en extra femma som gåva till SOS Barnbyar. Dessutom går all dricks oavkortat dit.

Helena Aru, som är tjänsteman på klubben, utlovar överraskningar kvällen till ära.

− Vi hoppas att det här konceptet kommer att locka nya målgrupper. Det finns en del fördomar om Malmö nation, och det här kanske kan vara ett sätt att få folk att faktiskt komma hit och se att de inte stämmer. Men i grunden är syftet att dra in pengar till välgörenhet, säger hon.

Om upplägget visar sig vara lyckat, hoppas kuratelet på att kunna göra välgörenhetsdagen till ett återkommande arrangemang, som anordnas en gång per termin.

Text: Ida Hansen Ölmedal
Foto: James Jones Huang

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.