4 000 doser till 13 000 studenter

- in Nyheter
@Lundagård

I dag börjar Region Skåne att vaccinera unga som inte är skrivna i Lund mot svininfluensan. Enligt universitetet finns det 13 000 studenter och gästforskare som tillhör den gruppen. I nuläget är bara 4 000 doser tillgängliga.

– Det är inte bra, men man vet inte hur många som kommer, säger Anna Örtendahl.

Hon och några andra sitter i väntrummet på Systervägen 5 norr om sjukhuset i Lund där vaccinationerna ges. Här sitter också Anna-Kari Larsson

Hur fick du reda på att du kunde gå hit?

– Det var en kompis på korridoren som tipsade mig, säger hon.

Får inga kallelser

De 13 000 studenter och gästforskare som inte är folkbokförda i Lund har fått vänta längre på vaccinet och får, till skillnad från dem som är skrivna här, inga kallelser till vaccination.

De 4 000 doserna ska räcka till både gruppen av icke-folkbokförda och riskpatienter vid sjukhuset.

– Vaccinet för riskpatienterna tog slut vecka 45 och nu har de blivit kallade igen, säger vaccinationssamordnaren Ingela Friberg.

Kan få vänta länge

Alla som inte bor i Lund kommer att få vaccin, men risken finnas att de får vänta länge.

– Vi gör en bedömning för var dag som går, och vi väntar på en ny leverans som vi i dagsläget inte vet när den kommer, säger Ingela Friberg.

Borde ni ha informerat studenterna mer?

– Vi har haft en kanal till Lunds universitets kommunikationsavdelning, så de har spridit det här vidare till studenterna. Vi har också information på sjukhusets hemsida, och eftersom det sprider sig bland grupperna så har vi informerat tillräckligt, säger Ingela Friberg.

Text: Anna Snellman
Foto: Jonas Damsgård