Mycket talar för nytt stor-Lus

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Under tisdagskvällen tog Lunds universitets studentkårer, Lus, ett rejält kliv framåt i arbete med sin omorganisation. Till hösten 2010 kan paraplyorganisationen komma att representera Lunds samtliga studenter gentemot universitet, kommun och region.

I dag representerar Lus bara cirka 60 procent av universitetets studenter då Teknologkåren, Lundaekonomerna och Juridiska föreningen valt att stå utanför samarbetet. Under hösten har man därför förhandlat om ett eventuellt återanslutande.

En av de stora knäckfrågorna i förhandlingarna har varit utanförkårernas krav på konsensusbeslut i ett framtida Lus, något som flera medlemskårer har vänt sig emot.

”Inte ett enhälligt beslut”

Men under tisdagskvällen nådde man något oväntat en kompromiss. Två tredjedelar av tinget accepterade linjen ”konsensusbeslut, minus ett”.

– Jag hade väntat mig att det skulle bli mer polariserat än vad det blev. Det känns bra att så många kunde ställa upp på den här lösningen. Men det var inte ett enhälligt beslut, det kan jag inte påstå, säger Christian Stråhlman, ordförande för Lus.

Konsensus kontroversiellt

Beslutet innebär att Lus ting i framtiden kan driva frågor som alla medlemskårer, minus en, är överens om. Konsenusförförandet är emellertid kontroversiellt, flera kårer menar bland annat att varje ensikld kårs vetorätt inte lämnar utrymme för oliktyckande och riskerar att döda debattklimatet.

– Jag tror att det här kommer att fungera, men jag tror också att det blir svajigt i början. Kravet på att komma överens kan i förlängningen leda till ett bättre diskussionsklimat. Med lite tid och tålamod får vi ihop det, säger Christian Stråhlman.

Åsiktsdokumentet försvinner

Sedan tidigare är en rad förändringar framförhandlade. Bland annat ska antalet ledamöter bantas från dagens 28 till runt tio. Lus styrelse ska i framtiden valberedas och det så kallade åsiktsdokumentet avskaffas till förmån för ett visionsdokument.

– Det är positivt. Dagens dokument är alldeles för detaljerat och inaktuellt på många punkter. Det handlar om att man inte ska detaljreglera verksamheten. Man ska ha en gemensam grund för studentrepresentanter att förhålla sig till, säger Christian Stråhlman.

Klart till höstterminen

Efter tisdagens beslut väntar diskussioner med utanförkårerna om formerna kring ett eventuellt återinträde. Men beslutet måste även förankras i Teknologkårens, Lundaekonomernas och Juridiska föreningens respektive fullmäktige.

Tidigast nästa verksamhetsår, höstterminen 2010, kan ett slutgiltigt beslut fattas.

Axel Jönsson