Filosof och teknolog föreslås leda studentkårernas samarbetsorgan

- in Kår, Nyheter
@Ida Ölmedal

Studiemiljö, bostäder och utbildningskvalitet. Det är hjärtefrågor för Christoffer Ivarsson och Henrik Jonsson, som föreslås bli Lus nya ordföranden.

Valberedningen föreslår Christoffer Ivarsson till posten som ordförande och Henrik Jonsson som vice ordförande. De har båda flerårig erfarenhet av kårarbete. Som ordförande i Humanistkåren har Christoffer Ivarsson bland annat startat upp det rikstäckande projektet Athena, som syftar till att ge humaniorastudenter en starkare position på arbetsmarknaden. Henrik Jonsson har, förutom sitt arbete inom Teknologkåren, bland annat suttit i fakultetsstyrelsen och Lus jämställdhets- och likabehandlingskommitté.
– Jag tror att vi kompletterar varandra väl, säger Christoffer Ivarsson och fortsätter:
– Jag kommer från en kår som har varit med i Lus länge och har koll på vilka frågor som drivits där, medan Henrik är från en av de nytillkomna kårerna. På så vis har vi två olika perspektiv.

Utbildningskvalitet och studiemiljö hjärtefrågor
Också hjärtefrågorna skiljer sig åt, även om de båda betonar att det är kårerna som avgör vilka områden Lus ska lägga krutet på. Henrik Jonsson har engagerat sig mycket för studiemiljö och vill skapa fler och bättre studieplatser. Christoffer Ivarsson brinner för utbildningskvalitet och ser fram emot att arbeta med EQ11, ett stort utvärderingsprojekt där utbildningarna vid universitetet ska bedömas av internationella experter.

En annan sak som behöver göras att uppdatera studenternas rättighetslista och införa ett kontrollorgan för den, något som är extra aktuellt i och med statens autonomiutredning.
– När universitetet blir mer självstyrande ställs högre krav på oss som granskande verksamhet, säger Henrik Jonsson.

Lyhört ledarskap
Kårobligatoriets fall och Lus utvidgning lägger ett tungt ansvar på det nya presidiets axlar.
– För oss gäller det att vara lyhörda och ta vara på alla röster, säger Christoffer Ivarsson och fortsätter:
– Nästa steg i det nya samarbetet är att intensifiera kommunikationen mellan kårerna och skapa ett bra diskussionsklimat.

Just lyhördhet är en av de egenskaper som valberedningen lyfter fram i motiveringen till valet av ordförande.
– Jag tar gärna kritik och är bra på att bygga relationer. Dessutom är jag kunnig i sakfrågorna och ganska bra på att tala för min sak, säger Henrik Jonsson.

Christoffer Ivarsson tror att han kommer att ha nytta av sin förmåga att inhämta och förstå olika perspektiv.
– Samtidigt är jag väldigt passionerad för vissa frågor, kanske för passionerad ibland. Henrik är mer praktisk, säger han och tillägger skämtsamt:
– En filosof och en teknolog är en bra kombination.

Det nya presidiet väljs av Lus ting på tisdag, den 13 april.

Text: Ida Ölmedal
Foto: James Huang