Deportees bjöd på magi

RECENSION – DEPORTEES

Medryckande soulrock om politik och kärlek fick den sommarglada publiken på Östgöta nations innergård att studsa.

Nästan en timme för sent äntrar Deportees äntligen scenen på Östgöta nation. Men det sägs att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge och det märks på publiken när Deportees drar iväg en första låt inne på den trånga innergården.

”You’ve been a bomb and I’ve been watching you blow” sjunger Peder Stenberg och tar med sig publiken på en resa in i soulrockens underbara universum.

Mellansnacket försvinner i sorlet

Musiken är lättillgänglig och medryckande. Folkhavet studsar i takt och det bjuds inte på en lugn stund. En känslig men stark röst berättade historier om kärlek och om politik och om vänskap och om du och jag.

Stämningen är Sommarsverige, det är varmt, soligt och innegården är fylld med öldrickande lyckliga människor. Mer som festival än karneval. Men i sorlet som uppstår mellan låtarna tappas mellansnacket bort.

”Mår ni bra förresten, jag glömde fråga hur ni mår!” utropar Peder Stenberg efter några låtar. Han möts med jubel men försöket är halvhjärtat. Men vad spelar mellansnacket för roll när musiken är magisk.

Håller för förväntningarna

De har kallats Sveriges mest underskattade band, och det senaste albumet hyllades av recensenter, på Östgöta nations innergård visar Deportees varför. Trots att de går på en timme sent bjuder de på vad som förväntas, och mer därtill.

Betyg: 4/ 5 Katter

Text: Irina Bernebring Journiette
Foto: Henrik Larsson