Kungen kom tillbaka för en kväll

- in Karneval, Kultur & Nöje
@Lundagård

Michael Jackson lever. Och hans favoritdryck är Kopparbergs cider. På söndagkvällen uppträdde Michael Jackson på stora scenen framför universitetshuset. Lundagård träffade sångaren bakom sminket.

Det är knappast någon andaktsfull tystnad som hänger över universitetsplatsen minuterna innan konserten ska börja. Snarare ett öronbedövande sorl, en osynlig mosaik av närmare tusen förväntansfulla samtal. Längst framme vid scenen står högstadieelever och trycker mot räcket, som om det vore Allsång på Skansen.
”Tänk om artisten som ska vara Michael är så nervös att han inte vågar sig ut på scenen”, säger en tjej i 15-årsåldern.
”Det är väldigt många som har svimmat på scen”, flikar hennes väninna in.
”Nån har dött, faktiskt.”

Enormt lik dubbelgångare
En stund senare exploderar publikhavet i jubelrop när Michael Jackson-imitatören Navi gör entré på scenen till en potpourri av kända MJ-låtar. Likheten är inte slående, utan chockerande. En skrämmande kopia av hur Michael Jackson såg ut för 20 år sen. Till och med näsan är lik. Men om utseendet inte går att missta för någon annans så är kroppsspråket till och med helt identiskt. Den ryckiga dansstilen, axlarna som turas om att åka upp och ner, den klassiska hatt-posen och, så klart, de tvångsmässiga greppen om skrevet.

Trivs bra i Sverige
– Jag har uppträtt som Michael Jackson i 22 år, sjungit på Neverland och på hans födelsedagsparty. Men att stå på den här scenen är det bästa jag varit med om, säger Navi till publiken innan han framför sitt sista nummer: Man In the Mirror.

Dricka cider med studenter
Efter konserten träffar Lundagård honom i artistloungen bakom scenen.
Var det inte lite att ta i?
– Det var inget som jag bara slängde ur mig. Det bästa som finns är att titta ut över en demografiskt blandad publik av olika åldrar och hudfärger – människor med olika bakgrund. Så var det ikväll.
Låter som en typisk Michael Jackson-replik?
– Ägnar man 20 år av sitt liv åt att låtsas vara någon annan så blir man till slut väldigt lik den personen. Det är ofrånkomligt.
Du sjunger som Michael men du pratar inte som honom. Jag förväntade mig en späd pipröst?
– Jag kan prata så men just idag har jag oturen att vara förkyld.
Ska du festa med studenterna nu?
– Jag hoppas det. Men studenterna kommer nog att festa mig under bordet, jag börjar bli lite för gammal. Fast det blir nog några glas i alla fall, svensk cider från Kopparbergs är det godaste jag vet.

Text: Victor Z Hahn
Foto: Henrik Larsson