Krig och fred med Carl Bildt

- in Nyheter
@Lundagård

Utrikesminister Carl Bildt besökte i dag Utrikespolitiska föreningen i Lund för att tala om EU:s utrikespolitik. Det flesta frågorna handlade dock inte om EU, utan om den israeliska attacken mot aktivistkonvojen Ship to Gaza som skedde i morse.


Bildt2(EL)– Det som har inträffat är helt oacceptabelt, sa Carl Bildt inför ett stort medieuppbåd. Kön ringlade sig lång vid Universitetshuset där Carl Bildt skulle hålla sitt föredrag om EU:s utrikespolitik. I ena hörnet utanför huset stod utrikesministern framför ett gäng journalister, noga bevakad av polis och säkerhetsvakter. Frågor som handlade om den israeliska attacken som skedde i morse avlöste varandra.
– Det finns inget som rättfärdigar Israels handlande. Det som har inträffat är helt oacceptabelt, sade Carl Bildt som trots dagens konflikter valde att komma till Lund för att hålla föredrag:
– Det här var planerat sedan långt tidigare. Jag åker runt på alla universiteten och dagens händelse är inget som kan stoppa mig från det, sade han till Lundagård.

Diskuterade med demonstranter
Utanför Universitetshuset fanns också ett gäng demonstranter. Innan Carl Bildt gick in hamnade han i en diskussion med en av dem. I sitt föredrag återberättade han senare vad den hade gått ut på.
– Jag hörde här utanför krav på att vi ska ta hem vår personal. Men jag har svårt att förstå varför vi ska kalla hem vårt folk till Stockholm, där de inte gör någon nytta. Mitt problem som utrikesminister är att jag har för få diplomater på plats. Jag skulle vilja ha mer folk dit, berättade han.

Bildt3(EL)I föredraget argumenterade Carl Bildt sedan för EU som ett recept för att säkra freden.
– Genom att föra människor, ekonomi och politik tillsammans, görs krig inte bara omöjligt utan också otänkbart, sa han och knöt sedan an till dagens händelser:
– Jag tror att det enda sättet att skapa fred är att tala med de som bedriver krig.

Text: John Nordh
Foto: Emil Langvad