Polis efter 5,5 års kemistudier

- in Nyheter
@Lundagård

Med endast ett år kvar till en civilingenjörsexamen i kemiteknik hoppade Anders av. För att bli polis.
– Det är aldrig för sent att byta, säger Anders.

Anders tyckte kemi var kul men kom på att han inte ville ha ett jobb där man sitter still och räknar på saker. Han tycker att utbildningar bör bli bättre på att informera om vilka jobb som finns, helst redan i grundskolan.
– Efter gymnasiet visste jag knappt alls vad man kunde bli med en ingenjörsutbildning. Och om man frågar en vanlig svensson vet inte heller han vad ingenjörer egentligen sysslar med.

Gjorde uppehåll för jobb
Anders valde kemiteknik eftersom han tyckte ämnet var roligt på gymnasiet. Efter tre års studier blev han erbjuden jobb på Akzo Nobel, ett stort färg- och kemiföretag. Då avbröt han sina studier. Arbetet var fritt och han hade mycket kundkontakt vilket han trivdes med.

Efter tre år kände han ändå att han ville studera vidare och ta ut en examen. Anders flyttade då tillbaka till Helsingkrona nation och fortsatte plugga.

Jobbade på fritidsgård
Vid det laget hade kemiutbildningen förändrats och han var tvungen att läsa om vissa kurser vilket gjorde att studierna drog ut på tiden. Samtidigt jobbade han extra som ledare på en fritidsgård för ungdomar.

Det var den erfarenheten som förde tankarna mot polisyrket.
– Jag tyckte det var roligt att jobba med stökiga ungdomar och när en kollega sökte in till polishögskolan blev jag inspirerad. Jag lockades också av att man är så fysiskt aktiv som polis.

Anders sökte in och ett antal tester senare blev han antagen. Planen var att prova ett år och om han inte trivdes skulle han fortsätta läsa kemi. I dag, fyra år senare, är Anders 34 år och jobbar som polis.

Få inblickar i arbetslivet
Hans tips till studenter som är osäkra på om de valt rätt utbildning är att se till att få göra praktik eller åtminstone studiebesök. Han tycker att högskolan erbjuder för få inblickar i arbetslivet.
– Hör med föräldrar eller bekanta om du kan få komma och besöka deras arbetsplats under en dag, säger Anders.

Ångrar inget
Att Anders har lagt ner fem och ett halvt år på kemistudier är inget han ångrar.
– Jag tyckte att det var roligt då och funderar på att vidareutbilda mig till kriminaltekniker. Då kommer jag att ha nytta av att ha pluggat kemi.

Fotnot: Lundagård har valt att inte publicera Anders efternamn av säkerhetsskäl.

Text: Annika WilhelmssonFoto: Jonas Jacobson