Studenter får sänkt hyra hos Krebo

- in Nyheter
@Lundagård

Krebos, numera Spelmansbostäder i Lund, hyresgäster får sin hyra sänkt med 500 kronor i månaden.
– Det känns bra! säger Christi Kara, en av de två hyresgäster som begärt sänkning i hyresnämnden.

Lundagård har tidigare rapporterat om förhandlingarna mellan Krebo AB och hyresgästföreningen som startade i mars. Då yrkade hyresgästföreningen på en hyressänkning på 1 000 kronor, från 4 600 till 3 600 kronor i månaden.

Efter besiktning av både prövningslägenheterna och åberopade jämförelseobjekt har hyresnämnden fattat beslut om att bevilja hyressänkning med 500 kronor till 4 100 kronor i månaden. Beslutet gäller retroaktivt från och med den första mars i år.

Nöjd ned beslutet
Trots att sänkningen bara blir halva det begärda beloppet är Christi Kara nöjd med utgången.
– Det känns bra med 500 kronor i månaden. Visst hade vi hoppats på mer men det känns ända som en bra kompromiss, säger hon.

I bedömningen har hyresnämnden tagit hänsyn till lägenheternas standard, läge och maskinella utrustning samt gjort jämförelser med andra lägenheter som parterna åberopat. Modern apparatur samt att lägenheterna är relativt nybyggda är till fastighetsägarens fördel, medan enkel standard och det långa avståndet till centrum drar ner bruksvärdet.

Inget genomslag för missförhållanden
I vintras avslöjade Lundagård missförhållanden i Krebos bostäder. Det rörde sig om problem med ohyra, vattenläckor, trasig interiör och dålig bredbandsuppkoppling, men detta är inget som hyresnämnden tar i beaktande vid hyressättningen.

Kan överklaga
Beslutet är bara bindande gentemot de två hyresgäster som yrkat på hyressänkning i nämnden, men praxis är att samtliga hyresgäster får sänkt hyra. I annat fall riskerar fastighetsägaren att återigen hamna i hyresnämnden och dra på sig kostnader för juridiskt ombud.

Fotnot: Krebo kan fram till den 14 juli överklaga beslutet till Svea hovrätt.

Läs mer:

Stort missnöje med nya bostäder

Problem i flera studentstäder

Byggherren väljer själv kontrollant

Krebos högra hyror i hyresnämnden

Text: Julia AtiyehFoto: Stina Qvarnström