EU vill ha svar av Tobias Krantz

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Att placera sökanden med utländska betyg i en egen urvalsgrupp kan strida mot EG-rätten. Nu kräver EU-kommissionen en förklaring av högskoleminister Tobias Krantz (FP).


De nya antagningsreglerna, som började gälla i samband med antagningen till höstterminen, skulle premiera dem som på gymnasiet läst bland annat matematik och moderna språk.

Men det nya systemet kom att få konsekvenser som regeringen inte förutsett.

Förändringarna innebär att utländska sökanden placeras i särskilda urvalsgrupper, något som kan göra att internationella studenter helt stängs ute från populära utbildningar.

Hård kritik
De nya reglerna drabbar även sökanden med gymnasiebetyg utfärdade innan 2003, som inte kan tillgodoräkna sig några poäng från extra meriterande kurser.

Kritiken mot det nya antagningssystemet blev massiv. Mejl från besvikna sökanden strömmande in till högskoleminister Tobias Krantz (FP).

EU vill ha svar
Högskoleverket flaggade också för att reglerna kan strida mot EG-rätten, som fastslår att sökanden från ett annat land ska få tillträde till högskoleutbildning på samma villkor som inhemska aspiranter. På grund av kritikstormen meddelade Tobias Krantz i slutet av juli att reglerna ska utredas på nytt.

Nu har också EU-kommissionen inlett en utredning av det nya systemet, sedan besvikna sökanden klagat. Utbildningsdepartementet har till den 6 oktober på sig att inkomma med en förklaring till kommissionen.

Text: Gustaf Eriksson

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Quiz: Vilken student är du?

Det är lördag kväll, vad hittar du och