Hackare angriper universitet

- in Nyheter

Hackare har under en längre tid försökt ta sig in på Lunds universitets datorer. Nu kapas internetförbindelsen mellan AF-borgen och universitetet.
– Personerna som försökt ta sig in i systemet har använt borgen som bakdörr, säger fastighetsförvaltaren Johan Sahlin.

För att försöka bli kvitt hackarna stänger nu AF Borgen AB, som förvaltar AF-borgen, internetuppkopplingen till Lunds universitet.

Förbindelsen har fram till nu skötts av LDC, universitets egen internetleverantör. Framöver kommer borgens hyresgäster att vara hänvisade till Lunds öppna stadsnät.
– På så vis skapar vi en egen struktur, fristående från universitetet, sägen Johan Sahlin, fastighetsförvaltare på AF-Borgen AB.

Kan sänka kostnader
Den 1 oktober försvinner den nuvarande uppkopplingen och då är det upp till alla hyresgäster att själva skaffa sig ett avtal med någon av de leverantörer som finns hos Lunds öppna stadsnät.
– Omställningen är helt klart till fördel för AF-borgens hyresgäster. På grund av den konkurrens som finns bland leverantörerna kommer man att kunna få ett mycket bättre pris på sin uppkoppling, sannolikt halverat, säger Johan Sahlin.

Hackarna okända
Vem som ligger bakom intrångsförsöken vet Johan Sahlin inte.
– Det är internetleverantören LDC som informerat oss på AF-borgen om det som skett. Men jag har ingen aning om hur man upptäckt det eller vem som kan ligga bakom. Det enda jag vet är att det har pågått en längre tid, säger han.

Klart är att de studenter som brukar sitta i Café Athen och studera inte kommer att påverkas av omställningen.
– Det är bara hyresgästerna som berörs av detta. Studenterna som sitter i borgen med sina datorer behöver inte fundera på det, säger Johan Sahlin.

Text: Stina Linde
Arkivbild: Emil Langvad

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.