“Omöjligt att plugga utan bostad”

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Bo i ett rum på en bondgård 45 minuter utanför Lund. Eller betala 20 000 kronor för ett svartkontrakt till en hyresrätt i centrum. Det är några av de förslag som Thomas Christensson har fått när han letat boende i Lund.

20-årige stockholmaren Thomas Christensson, som ska läsa industriell ekonomi i Lund i höst, inledde bostadssökandet i början av juli. Sedan dess har han mejlat och ringt på massor av annonser om rum i kollektiv och andrahandslägenheter.

Då resultaten uteblev lade han upp egna annonser. Det gäller att marknadsföra sig själv på gränsen till överdrift för att få svar, enligt Thomas.

– Min första annons var ganska kort och intetsägande, då fick jag bara tre svar. I den andra bytte jag taktik och förde en ganska aggressiv marknadsföring av mig själv, till exempel att jag är en lugn och skötsam banktjänsteman. Då fick jag plötsligt många fler.

Tröttnade på att flytta

Thomas har läst ekonomi vid Lunds universitet tidigare. Efter en och en halv termin avbröt han studierna och åkte till Sydamerika. Boendesituationen var en av anledningarna till att han lämnade Lund.

– Jag hade sex olika bostäder under sju månader. Jag flyttade runt hos kompisar och hyrde lägenheter i andrahand när någon var bortrest en kortare period. Tills slut ledsnade jag och bestämde mig för att resa istället.

Han tycker det är dåligt att bostadssituationen ska stå i vägen för utbildningsmöjligheterna.

– Det går ju inte att plugga om man inte har någon bostad. Då spelar det ingen roll hur mycket politiker och kommun satsar på utbildningen.

Får sova på soffan

Trots att det är mindre än två veckor kvar tills terminen börjar har Thomas inte hittat någon långvarig lösning. För tillfället är problemet dock ordnat, en kompis har erbjudit honom att sova på soffan första månaden.

– Jag hoppas att min kötid hos AF Bostäder ska räcka till något snart. Fast drömmen skulle vara att hitta ett kollektiv på Södra Esplanaden.

Text och foto: Annika Wilhelmson