Rektorns soffa redan bokad

- in Bostad, Nyheter
@Gustaf Eriksson

Rektorns är redan upptagen och själv har han ingen. Men nu hoppas Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, att Lundaborna hyr ut sina soffor till bostadslösa studenter.
– Läget är akut, säger han.

”Hyr ut soffor, gästrum och källarrum till våra nya studenter som saknar bostad i höst! Alla förslag i och runt Lund på pendlingsavstånd är välkomna.”

Den vädjan gick rektor Per Eriksson och Lunds universitets studentkårer, Lus, ut med på lördagsförmiddagen.

– Läget är akut nu. Fler studenter än någonsin har kommit till Lund och de måste ha någonstans att bo, säger Christoffer Ivarsson, ordförande för Lus.

Kan förlora studenter

Särskilt allvarlig är situationen för de drygt 2 000 internationella studenter som inledde terminen i måndags.

– Efter Arrival day har vi märkt att trycket blivit väldigt hårt. Universitet har omkring 1 000 bostäder att erbjuda och ungefär dubbelt så många ansökningar har kommit in. Svenska studenter känner i större utsträckning till hur svårt det är att få bostad i Lund. Men det är inte lätt att hålla koll på det som internationell student, säger Christoffer Ivarsson.

Han fruktar att internationella studenter kan tvingas lämna Lund om inte situationen förbättras.

– Det värsta som kan hända är att vi förlorar studenter på grund av detta, säger han.

Rektorns soffa upptagen

På grund av den krisartade bostadsbristen uppmanar nu Lus, tillsammans med rektor Per Eriksson, Lundaborna att öppna upp sina hem.

– Alla som bor i eller runtomkring Lund kan verkligen gör en insats, säger Christoffer Ivarsson.

Rektor Per Eriksson kommer, precis som förra året, hyra ut sin soffa i till en student.

– Den är redan uppbokad, säger Christoffer Ivarsson. Själv äger jag ingen soffa, men en kompis sover på en madrass på golvet.

Inget akutboende i Lund

Under fredagen träffades Lunds samtliga kårer för att diskutera den krisartade situationen. De kom överens om att uppmana studenter och personal vid sina respektive fakulteter att ta emot studenter. Under fredagen öppnade också Studentkåren vid Malmö högskola ett akutboende i Kårhuset. Där kan bostadslösa studenter övernatta för 79 kronor per natt. Något liknande initiativ är inte på gång i Lund.

– Vi har diskuterat det, men vi har inte hittat någon bra lokal. Dessutom tycker vi att det är bättre att studenterna blir inneboende. Det är en mer långsiktig lösning än om vi skulle låta studenter bo i en gympasal till exempel, säger Christoffer Ivarsson.

Text: Gustaf ErikssonFoto: Alfred Gunnarsson