Kårordförande slipper utvisning

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Jenica Frisque, vice ordförande för Samhällsvetarkåren, får med all sannolikhet stanna i Sverige. I slutändan är det varken universitetets jurister eller svenska myndigheter som löser frågan, utan kåren som höjer hennes lön.

I början av sommaren kunde Lundagård avslöja att Migrationsverket beslutat att neka uppehållstillstånd för Samhällsvetarkårens då tillträdande vice kårordföranden, kanadensaren Jenica Frisque. Anledningen var att verket ansåg att hennes arvodering på 11 872 kronor i månaden före skatt inte gick att leva på.

”Kafka-artad process”

Med hjälp av universitetets jurister överklagades beslutet och därefter följde en process som Jenica Frisque själv beskriver som ”Kafka-artad”. Efter drygt två månader kom ett brev som meddelade att ytterligare två brev skulle följa – och allt var på svenska.

– Sedan dess har jag skrivit och ringt dagligen, men utan resultat, säger hon uppgivet.

Löneförhöjning ger visum

Men under måndagskvällen kom vändningen. Då beslutade Samhällsvetarkårens fullmäktige att höja arvoderingen för hela presidiet med två procentenheter, från 29 procent till 31 procent av prisbasbeloppet.

Det ger Jenica Frisque 13 114 kronor före skatt, vilket är dryga hundralappen mer än vad som krävs för att hon ska få stanna.

– Jag är väldigt glad för att kåren hjälpt mig. Nu kan jag äntligen sova om nätterna, konstaterar hon halvt på skämt, halvt på allvar.

– Det är naturligtvis ingen bra känsla att gå runt och veta att Migrationsverket när som helst kan höra av sig och meddela att jag ska utvisas inom 24 timmar, fortsätter hon.

Vill se undantag

Jenica Frisque säger sig ha förståelse för att det måste finnas en minimumgräns när det kommer till inkomsten.

– Men jag hade gärna sett ett undantag för internationella studenter som är fack- och kårengagerade. Det allra bästa vore givetvis om studiemedlet låg på 13 000 kronor för alla studenter, säger hon och skrattar.

Blev erbjuden samboskap

Det har varit en jobbig period för Lunds första internationella kårordförande, men hon säger sig vara tacksam för allt stöd hon emottagit från både väntade och mindre oväntade håll.

– Jag har aldrig behövt känna mig ensam. Rektor Per Eriksson erbjöd till exempel kåren både juridisk rådgivning och ekonomisk assistans, förklarar Jenica Frisque som även fått förslag om extraarbete och att ingå i samboskap med en kompis.

”Jag vill kunna resa hem till jul”

Migrationsverket har ännu inte behandlat det överklagade beslutet och vill av naturliga skäl inte ge några förhandsbesked. Handläggaren uppmanar dock Jenica Frisque att omedelbart skicka in dokumentation som bekräftar hennes nya månatliga inkomst.

– Förhoppningsvis blir det inga problem nu när jag tjänar tillräckligt för att få vara kvar i Sverige. Men fram till beslutet är taget är jag papperslös och jag vill kunna resa hem till jul, säger Jenica Frisque.