Efterkarnevalen ska få alla att gråta

- in Karneval
@Gustaf Eriksson

En gigantisk tackfest som svämmar över av tårdrypande nostalgi.

I morgon är det dags för Efterkarneval i Victoriastadion. För första gången någonsin tar den formen av en sittning.

– Vi hade möjlighet att göra det och vi vill bjuda på något extra, säger projektledaren Madelene Nilsson.

Att bjuda på show, servera mat och fixa nattklubb kan vara krävande nog.

Om antalet gäster sedan närmar sig 2 000 blir det ännu mer att styra med.

Ändå låter Madelene Nilsson, ekonomichef i karnevalskommitten och projektledare för Efterkarnevalen, rätt lugn när Lundagård når henne på telefon från Victoriastadion på fredagsförmiddagen.

– Det går enligt planerna. Alla leveranser har kommit och all teknik är riggad. Nu håller vi på och lägger in efterrättsglassen i frysen, säger hon.

Stor sittning

Det är första gången någonsin som festen som knyter ihop Karnevalen inleds med en sittning. Idén kom från områdeschefen Gustav Lidén och efter den publikmässigt synnerligen lyckade Rätt och fel-karnevelen fanns det ekonomiskt utrymme att genomföra den, enligt Madelene Nilsson.

– Han kom med idén för bara några veckor sedan och efter att vi insett att det faktiskt var möjligt att genomföra kunde vi inte släppa det, berättar hon.

Svårt hitta jobbare

Det har dock krävt en hel del arbete. Inte minst har det varit besvärligt att rekrytera en tillräckligt stor arbetsstyrka.

– Det har varit svårare att hitta folk som vill jobba än vad det burkar vara. Jag tror att det beror på att Efterkarnevalen ligger tidigare denna gång än normalt. Många är fortfarande upptagna med novischaktiviteter, säger Madelene Nilsson.

Med ett drygt dygn kvar till festligheterna drar igång ser dock bemanningen ut att gå ihop.

– Vi behöver minst 75 jobbare. Nu har vi 100. Det kommer gå bra, säger Madelene Persson.

Alla ska gråta

I sann karnevalspexig anda har exakt 2 010 biljetter släppts till sittningen. I nuläget har omkring 1 600 sålts.

– Jag tror att det beror på att många karnevalister lämnat Lund eller engagerat sig i annat och glömt bort Karnevalen, säger Madelene Nilsson. Det är klart att det hade varit kul om vi hade sålt fler, men det är ändå en sjukt stor fest.

Till middagen kommer gästerna att bjudas på en föreställning.

– Det blir stor show under hela sittningen som kommer bli fylld av nostalgi. Vi gör det här för att tacka alla karnevalister och för att minnas allt som hände under våren. Målet är att få alla att börja gråta under kvällen, säger Madelene Nilsson med ett skratt.