Avtal ska öka integrationen

- in Bostad, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Bättre service och mer kontakt mellan svenska och internationella studenter. 
Det hoppas AF Bostäders vd Rolf Svensson att avtalet som bolaget nu slutit med universitet om 500 öronmärkta bostäder kommer att leda till.

Sedan många år tillbaka reserverar Lunds universitet ett antal av AF Bostäders rum för internationella studenter. Nu uppgår antalet bostäder, som universitetet hyr ut i andrahand, till 500.

Men något formellt avtal har inte funnits. Inte förrän nu.

– Nu har vi formaliserat samarbetet och slutit ett avtal. Det är positivt att vi får struktur på detta, säger rektor Per Eriksson.

Pentryrum ska bort

Samtidigt som avtalets slöts enades AFB och universitet om att på sikt fasa ut de pentryrum som nu ingår i beståndet som universitet reserverar.

– Det är lättare att bygga upp ett nätverk och knyta sociala kontakter om man bor i korridor jämfört med i ett pentryrum, säger AFB:s vd Rolf Svensson.

Målet är att två-tre rum i varje korridor ska hyras ut till internationella studenter.

– Jag är övertygad om att detta kommer förbättra integrationen och det är mycket viktigt. De som kommer till Sverige för att studera gör det inte bara för utbildningens skull utan också för att ta del av den kultur och de traditioner som finns här, säger rektor Per Eriksson.

Bättre service

Avtalet kommer också innebära att servicen för de internationella studenterna förbättras.

– Tidigare har de till exempel inte kunnat boka tvättstuga eller göra en felanmälan på internet. I stället har de fått vända sig till universitet. Nu kan vi erbjuda dem samma service som de studenter som hyr direkt av oss, säger Rolf Svensson.

Avtalet gäller i fem år, men kommer sannolikt att förlängas efterhand.