JF ratade yrkanden om jämställdhet

- in Kår, Studentliv
@Lundagård

I början av oktober antog Juridiska föreningen, JF, ett nytt åsiktsprogram.

I dokumentet fastställs bland annat att JF ska stå för alla människors lika värde och att ett starkt studentinflytande är viktigt. Men fullmäktige sade nej till formuleringar om att kåren ska verka för en jämställd arbetsmarknad och genusperspektiv i utbildningen.

Beslutet har väckt intern kritik.

– Jag tycker att förslagen är självklarheter, säger ledamoten Sara Nilsson.

”Utbildningsplanen ålägger fakulteten ett ansvar för att tillämpa ett genusperspektiv i undervisningen”

”Den arbetsmarknad som nyutexaminerade jurister går ut i är ojämställd vad gäller löneutveckling och möjlighet att nå prestigefyllda positioner. Dessa faktum är viktiga att uppmärksamma, både av Juridiska fakulteten och av JF.”

Detta var två av de yrkanden som slopades och alltså inte kommer att finnas med i Juridiska föreningens åsiktsdokument som antogs av kårens fullmäktige i början av oktober.

”Formuleringarna självklara”

De ratade förslagen handlade inte bara om genusperspektiv i utbildningen och om den ojämställda arbetsmarknaden.

Ledamöter ville även få in en skrivelse om att kåren skulle verka för en fortsatt avgiftsfri utbildning.

Sara Nilsson var en av dem som röstade för att tilläggen skulle införas.

– För mig är de formuleringarna självklara. Den inställningen grundar sig i både mitt engagemang för jämställdhet och för hur jag vill att JF ska utvecklas, säger hon.

Hur ser du på fullmäktiges beslut?

– Det är klart att jag hade föredragit om tilläggen hade antagits eftersom jag röstade för. Men det är ju ett demokratiskt fattat beslut.

Vill belysa många perspektiv

Lovisa Lindholm, Juridiska föreningens ordförande, förklarar att anledningen till att föreningen valde att inte ta med stycket om den ojämställda arbetslivet att de inte enbart vill belysa en specifik aspekt av arbetsmarknaden. I stället vill JF lyfta fram flera olika perspektiv, menar hon.

– Problemet med ojämställdheten på arbetsmarknaden är naturligtvis viktigt men vi vill belysa många andra arbetsrelaterade frågor också, säger hon och utvecklar:

– Om man tar med en sådan skrivelse så måste man ha liknande skrivelser om alla andra aspekter. Då blir den snarare exkluderande än inkluderande.

Sponsorerna spelade ”mycket liten roll”

Lovisa Lindholm tillbakavisar att beslutet i fullmäktige skulle bero på att föreningen inte vill stöta sig med sina sponsorer, en åsikt som framfördes under mötet av kritiska röster i fullmäktige.

– Relationen till sponsorerna skulle jag vilja säga spelade en mycket liten roll. Nästan ingen alls, även om frågan kom upp, säger hon.

Inte emot avgifter

Anledningen till att JF inte ville ha med någon skrivelse om genusperspektiv i utbildningen är, enligt Lovisa Lindholm, att fullmäktige inte tyckte att det passade in i dokumentet så som det är formulerat.

– Bara för att vi inte tar med punkten i dokumentet så betyder det inte att vi inte jobbar med det, säger hon.

Vid sidan av detta är Juridiska föreningen är en av få kårer som inte höjt rösten i protest mot införandet av studieavgifter.

– Om utländska universitet och högskolor kan ta ut avgifter från svenska studenter som väljer att plugga utomlands så vill inte vi hindra svenska universitet att göra samma sak, förklarar Lovisa Lindholm.

Demokratiskt beslut

Lovisa Lindholm vill framhålla att beslutet att inte inkludera de föreslagna punkterna i åsiktsdokumentet fattades demokratiskt i fullmäktige.

– Jag kan inte tala för de andra fullmäktigeledamöterna, säger hon och förklarar att hon inte kan redogöra för hur de andra resonerade i sitt beslutsfattande.

– Samtliga ledamöter har säkerligen sina egna anledningar till varför de valde att rösta ner yrkandet.

Inte första gången

Det är inte första gången Lundagård skriver om Juridiska föreningens arbete med jämställdhet.

För ungefär ett år sedan berättade vi om att fullmäktige avslagit jämställdhetsgruppens begäran om att bilda ett utskott.

Juridiska föreningens ordförande Lovisa Lindholm tycker inte att dessa beslut skickar ut fel signaler om JF:s arbete med jämställdhet.

– Juridiska föreningen tycker att det är mycket viktigt att man vidtar åtgärder för att verka för ett jämställt samhälle, men det finns många olika vägar att gå.

Text: Catrin Jacobson och Gustaf Eriksson