De startade en egen teater

- in Kultur & Nöje

Fyra medlemmar i Lunds studentteater ville göra en egen föreställning och bildade tillsammans Teater Bagage.

På lördagskvällen har Huset som Rut glömde premiär – och det är slutsålt.

– Vi är förvånade över att allt gått så bra, säger skådespelaren Tova Bennet.

Teater Bagage består av Anja Ferhatovic, Kajsa Landin, Hanna Oscarsson och Tova Bennet.

De har alla ett förflutet i Lunds Studentteater, Lust, men trots det har de aldrig tidigare stått på scen tillsammans.

De förenades i viljan att testa på något nytt och eget och har repeterat ändå sen i höstas.

– Vi hittade den här pjäsen som vi ville göra, men vi ville inte vara bundna till studentteaterns direktiv och AF-borgens scener. Vi ville testa och se om det gick att göra något eget där vi fick planera och bestämma allt själva, säger Tova Bennet.

Riskfullt projekt

Trots att det gått bra hittills är det rent ekonomiskt mer riskfullt att göra en egen föreställning, menar Tova, eftersom de till stor del har bekostat allting själva.

– Om det skiter sig när vi spelar i Lust löser det sig alltid, men om det skulle skita sig här så får vi betala allt själva. Men det verkar det ju faktiskt inte göra eftersom premiären är fullbokad, säger hon.

Är ni nervösa inför premiären?

– Lite, men framför allt ska det bli väldigt roligt! När vi började visste vi inte säkert att det skulle bli av, men nu börjar vi mer och mer förstå att detta kommer hända. Vi är förväntansfulla, säger Tova Bennet.

Vem är Rut?

Pjäsen Huset som Rut glömde visas på Stallet i Mejeriet och är en svart komedi om ett riktigt hjärnsläpp. Vi får träffa simhopperskan Susanne, anorektikern Anna, den arga Kicki och kärleksfulla Hjärtrud. Fyra helt olika kvinnor som befinner sig i ett obekant hus.

Publiken vet inte om det är ett sjukhus, en simhall eller kanske en nattklubb. Alla lever i sin egen värld och har varsin uppfattning om vad för slags hus det är, och hur de ska göra för att hitta vägen ut.

Längs vägen nystas det fram historier från kvinnornas skeva förflutna, och alla försöker de hitta sanningen och meningen med livet. Men hur ska de bära sig åt för att hitta vägen ut ur huset, och vem är den där Rut som Anna tjatar om?