Nationerna kämpar för att locka nya medlemmar

- in Novisch, Studentliv

Obligatoriets fall har medfört att samtliga nationer har tappat i medlemsantal. Inför vårterminen har de därför lagt upp nya strategier för att locka till sig medlemmar.

– Vi vill göra det lätt för nya studenter, säger Gustav Henriksson, kurator på Lunds nation.

Efter att obligatoriet avskaffades i somras tappade samtliga nationer medlemmar under höstterminen.

Som Lundagård berättade i oktober klarade sig en del nationer bättre än andra. Till exempel klarade sig Östgöta nation med ett medlemstapp på nio procent, medan Lunds nation förlorade över 20 procent av medlemmarna.

Nu har den andra inskrivningsperioden sedan obligatoriets avskaffande inletts, och på nationerna jobbas det febrilt för att värva novischer.

Vill undvika nytt medlemsras

– Vi vill göra det lätt för nya studenter att engagera sig i nationen. Till exempel har vi dragit igång en fadderverksamhet där novischerna får hänga med förmännen, både på nationsjobb och på fest, säger Gustav Henriksson, kurator på Lunds nation.

Han menar att ett engagemang i nationen är viktigt för att undvika att förra höstens medlemsras upprepar sig.

– Många av dem som gick ur var antagligen medlemmar mest på grund ut av att man var tvungen att vara med i en nation. Vi är ju den största och kanske mest lättillgängliga nationen.

Trots medlemstappet är Gustav Henriksson optimistisk.

– Första veckan på inskrivningen har gått utmärkt, förutom en liten svacka i onsdags har vi haft en bra uppslutning tycker jag.

”Har en familjär stämning”

Östgöta var en av de nationer som lyckades behålla störst andel av medlemmarna, något som kurator Simon Berg föga förvånande är nöjd med.

– Jag tror att vi har lyckats behålla våra medlemmar tack vare att vi har en så familjär stämning. Våra äldre medlemmar trivs och vi har ett bra rykte helt enkelt.

Detta betyder inte att nationen kommer att ligga på latsidan. Tvärtom, menar Sinom Berg.

– Vårt mål är att alltid ligga steget före. Bland annat har vi ju lanserat en ny hemsida, där novischerna ska kunna få snabba svar på sina frågor. Vi kommer som vanligt också ha en rad evenemang. Liveband på innergården, novischfesten och naturligtvis den stora balen i höst.