”Mubarak har inte gjort något för landet”

- in Internationellt, Studentliv

Medan protestvågorna sköljer över Kairo följer många i omvärlden spänt situationen. En av dem är egyptiske utbytesstudenten Mohamed Shamek, vars familj befinner sig i hemlandet.

– Jag blev väldigt glad när protesterna drog igång, säger han.

De omvälvande händelserna som pågått i Egypten under de gångna veckorna kom inte som någon överraskning för Mohamed Shamek.

Oppositionen hade sedan länge växt sig allt starkare, och dagarna före kunde han följa livliga diskussioner i olika motståndsgrupper på Facebook.

– Jag har väntat länge på detta. Mubarak har styrt i 30 år, alldeles för länge, säger Mohamed, som är väldigt nöjd med att hans folk äntligen reagerar mot regimen.

Följer utvecklingen på nätet

Mohamed är 30 år och kommer från staden Asyūţ, belägen 40 mil söder om Kairo.

Just nu studerar han biokemi i Lund, medan hans fru och två barn är kvar i hemlandet. Mohamed är inte speciellt orolig för deras säkerhet.

– Vi bor ju inte i Kairo, och familjen deltar inte aktivt i demonstrationerna. Min fru har samma åsikt som jag, hon ville faktiskt åka och protestera, men jag tyckte att det var bättre om hon stannade hemma med barnen.

Han följer utvecklingen i Egypten via nätet, främst på tv-kanalen al-Jazeeras hemsida.

Det finns också många andra egyptiska utbytesstudenter i Lund som han kan diskutera situationen med.

– De flesta av oss är överens om att Mubaraks regim är över och att ett nytt styre måste tillsättas. Sedan skiljer sig våra åsikter åt lite angående protesterna, några vill att de ska upphöra så att inte fler kommer till skada.

”Låter oss inte utöva vår tro”

För Mohamed råder det inga tvivel om varför det måste ske en förändring i landet.

– Ärligt talat, för mig är det största problemet med Mubarak att han inte låter oss utöva vår tro som vi vill. För mig är vår ledares främsta uppgift att hjälpa sitt folk leva efter islam. Jag litar inte på Mubarak, han har inte gjort något för mitt land.

För Mohamed är det självklart att en ny ledning applicerar islams lagar. Han inser att länder i omvärlden kan vara tveksamma inför ett eventuellt islamistiskt styre.

– Jag upplever det som att många västerländska stater är rädda för en ledning präglad av islam, men det handlar om missuppfattningar. Mubaraks regim har fängslat många,jag har till och med haft problem på grund av mitt skägg! Jag vet att Mubarak försöker skrämma västerländska länder med vad som skulle hända om han avgår, men islam betyder fred, utveckling och jämlikhet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Scrolla, gilla, dö

På gott och ont är det digitala och