Så fixar du balen

- in Kultur & Nöje

Nu har balsäsongen dragit igång. De storslagna festerna kan kanske verka skrämmande, men oroa dig inte. Johanna Östberg, övermarskalk på Kalmar nation, ger dig sina bästa tips för att balen ska gå som en dans.

Bal kan låta både mycket fint och skrämmande för den som är van vid sittningar eller korridorfester. Men Kalmars övermarskalk Johanna Östberg menar att gästerna inte måste bete sig på något speciellt sätt. Den viktigaste skillnaden finns i stället i själva arrangemanget.

– Det är mycket större. Det hålls ju på AF-borgen och man är mer finklädd. Sedan är det mer uppstyrt med tal och liveunderhållning, säger hon.

Kroppkakefest

På lördagskvällen är det dags för Kalmars bal Storaste kroppkakan. Vem som kommer då uppträda är hemligt.

Initiativet till Storaste kroppkakan togs för över 100 år sedan av några studenter som saknade kroppkakorna hemifrån Småland. Därför står kroppkakan i centrum på balen. Alla gäster bjuds på kroppkakor, men flest får de åtta personer som deltar i ätartävlingen äta.

Fina kläder – vanligt uppförande

Johanna Östberg tycker inte att man behöver bete sig på något speciellt sätt på bal. 
Det enda som är lite reglerat är hur man ska klä sig. Men även där brukar i alla fall Kalmar nation vara ganska öppna. Om du till exempel skulle komma i kortklänning skulle du inte bli stoppade i dörren.

– Det enda som kan hända är att man kanske känner sig lite dum eftersom ingen annan har det. Men, vi vill ju att många ska komma, säger hon.

Kan man bli lika full som på en sittning?

– Ja det kan man. Men man måste ju inte dricka. Det finns också många som inte dricker alls.