Glöm inte studenterna

Lundakultur är till stor del studentkultur. Ändå försummas studenterna ideligen i kulturdebatten. Nu måste kommunen sluta hyckla, skriver Erik Neppelberg.

I de senaste veckornas mediedebatt kring Lunds kulturliv har allt för få studentröster hörts. Studenterna representerar trots allt 40 procent av lundaborna och vi borde väl ha någonting att säga till om, eller?

Jag är uppvuxen i Lund. Jag har repat i replokal på Hemgården och på Mejeriet och spelat handboll i Lugi.

När jag äntrade studentvärlden öppnade sig ett nytt kulturutbud med otaliga möjligheter att laga mat, sätta upp spex, spela i orkestrar, skriva, skapa och träffas. Nu börjar min studietid närma sig sitt slut, hur kan jag bidra till Lunds kulturliv?

Jag driver just nu ett flertal kreativa projekt och skapar iPhone-appar med mina vänner. Efter Lundakarnevalen förra året sprudlade idéerna och den kreativa entreprenörsandan. Inte bara hos mig utan hos en stor mängd lundastudenter.

Idéernas stad i all ära, men hur blir vi de förverkligade idéernas stad?

Att kommunen på sina julaffischer på stan förra året ”glömde” Lundakarnevalen är ingen slump.

Studentvärlden försummas gång på gång i kulturpolitiken och nu har jag blivit förbaskat trött på det. Men i stället för att belysa vad som finns i studentvärlden idag, hur kan Lunds kommun utvecklas tillsammans med studentvärlden?

En bestående del av Lunds kulturutbud skapas ju trots allt tack vare att gamla studenter aktivt valt att stanna i Lund. Det handlar alltså om att ta hand om alla de kompetenser som frodas i studentvärlden innan de flyr till Malmö och världen.

Vad skulle hända om ni lät oss studenter göra Kulturnatten? Låt oss skapa Kulturkalaset! Låt nationerna skapa en matfestival på Stortorget! Låt oss ljussätta Lunds gator! Återuppliva Filmstudion! Låt oss vara med och skapa Lunds kulturliv!

Kära Lund. Låt oss inte försöka vara något vi inte är. Sluta hyckla. Putsa glasögonen. Vi är inte Malmö. Vi är inte Umeå. Vi är inte Europas kulturhuvudstad 2014. Vi är idag och ska även 2014 vara Sveriges studenthuvudstad.

Som av en slump sammanfaller detta med nästa Lundakarneval.