Censur tystar rop på hjälp

- in Studentliv

Digitaliseringen och mobilnätet ökar chanserna att det humanitära biståndet till utvecklingsländer hamnar rätt, men det finns fortfarande många svarta fläckar på världskartan. Det sa biståndsminister Gunilla Carlsson (M) när hon besökte Lund på tisdagskvällen.

På Språk- och litteraturcentrum talade ministern, på inbjudan av Utrikespolitiska föreningen, om hur bistånd till olika delar av världen tidigare har varit betydligt mer problematisk än vad det är i dag.

Nu kan man med hjälp av teknologi kommunicera snabbt människor emellan utan att behöva ta hänsyn till fysiska avstånd.

– Nu har omkring 90 procent av människorna i världen tillgång till mobilnät och internetanvändningen har ökat markant de senaste åren, säger Gunilla Carlsson.

Internetcensur ger problem

Information sprids snabbare, vilket också gör att förväntningar på biståndet stegras. Men digitaliseringen har lämnat många svarta hål på kartan. Kina, Libyen och Iran är exempel på länder där internet ännu inte är fritt.

– Detta är ett stort problem som gör att människor inte snabbt kan larma om biståndsbehov, menar Gunilla Carlsson.

Naturkatastrofer högprioriterade

Sudan, Afghanistan och Etiopien ligger i topp – i det avseende att de är de länder i störst behov av bistånd i nuläget.

Länder som har råkat ut för naturkatastrofer står först i kön för bistånd. Fattiga länder som i stället lider av långvariga men mindre akuta problem är inte av samma omedelbara prioritet, säger Gunilla Carlsson.

Bistånd kan bli bilar

Det är även ett ständigt dilemma att inte veta vilka man ska hjälpa, hur mycket man bör hjälpa dem och också att se till att pengarna hamnar rätt.

– Det kan bli så att biståndspengarna förvandlas till en ny Mercedes åt någon rik jävel, ursäkta språket, i stället för till medicin till folket, berättar hon, och menar att det då är bättre att åka till platsen själv och se till att pengarna hamnar rätt.

”Det var intressant”

En av de som lyssnade på Gunilla Carlsson är Sara Sjögren, 23.

– Det var intressant. Men jag trodde inte att så stor fokus skulle ligga på just digitalisering. Men det var också intressant eftersom vi läser om det nu på min kurs i samhällsgeografi, berättar hon.