Med panelens egna ord

- in Studentliv
@Lundagård

På tisdag arrangerar Lundagård tillsammans med fem studentorganisationer en paneldebatt om Lundatraditionerna. Varje dag fram till debatten kommer paneldeltagarna att skriva om sin syn på Lund och traditionerna här på Lundagard.se.

Sist ut är kulturjournalisten Björn af Kleen:

”Det nationsliv och den festkultur som man skulle engagera sig i hade inte den inverkan på mig som man brukar hävda att traditioner ska ha. 
Det var inget att hålla i handen i den sårbara perioden mellan gymnasiet och arbetsliv, de guidade en varken framåt eller bakåt.”

Näst sista debattören är genusvetaren Lovise Brade Haj:

”När det jag tycker är roligt och ironiserande av min kompis ses som regelrätt sexism, Är det då inte jag som bär ansvaret för att inte kränka min vän?”

Fjärde skribenten är Malou Zilliacus, queerfeministisk-aktivist:

”Att hävda att det per definition är roligt med män i klänning eller uppträda med skokräm i ansiktet och fjädrar på huvudet är att uppmuntra och bekräfta transfobi och rasism.”

Den tredje skribenten är före detta karnevalsgeneralen Erik Neppelberg:

”En kränkande tradition är en dålig tradition. Och jag blir varken kränkt av att man måste ha frack på bal eller att det bara är tjejer på scen i Boelspexarna.”

Den andra skribenten ut är Hanna Gunnarsson, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren:

”I Lund finns lika många traditioner som människor som lever och verkar i staden.”

Först ut var Arkivarien och studentlivsnestorn Fredrik Tersmeden:

”Ni som inte vill fira jul – strunta gärna själva i att ha någon gran, men tvinga inte oss som går loss på knäck, tomtar, Jesu födelse och Kalle Anka att kasta ut vår.”