"Traditonerna omformas hela tiden"

- in Debatt
@Lundagård

Traditionerna är inte något statiskt. De omformas och förändras ständigt. Den allra bästa traditionen är att idéer hela tiden stöts mot varandra, skriver Hanna Gunnarsson, ordförande för Humanistiska och teologiska studentkåren.

Lund. Staden, myten, legenden. Jag genomled sista terminen på gymnasiet i Helsingborg genom att drömma mig bort. Någonstans en bit söderut fanns det mytomspunna, häftiga, galna och evigt unga Lund.

Med nationer, karneval, studentpolitik och inbjudna föreläsare från världens alla hörn – ett liv som jag längtade efter att få bli en del av. I en stad med tusenåriga anor, präglad av de två mest traditionsbundna institutioner som finns – kyrkan och universitet – kommer man inte ifrån dem. Traditionerna.

Utgångspunkten att traditioner och kulturer hela tiden omformas, i takt med att människor och samhällen förändras, är såklart den enda riktiga.

Därför får man aldrig hålla fast vid traditioner för traditionernas skull, eftersom det i slutändan kommer leda till att traditionerna inte längre fyller en funktion för människornas skapande av helhet i sina liv.

Jag tycker det är svårt att prata om ”Lundatraditioner”, både för att jag vill problematisera begreppet och för att det i sig är så flummigt.

I Lund bor över hundra tusen personer. På universitetet studerar 40 000 studenter.

Att prata om Lundatraditioner som något bestämt och fast är därför omöjligt, och på många sätt dumt. Vi skjuter oss själva i foten varje gång vi tar upp ämnet “traditioner i Lund”. Det är genom att definiera ut vilka traditioner som är just Lundatraditioner som Lund blir en bubbla, omöjlig att ta sig in i för den som inte redan är inne.

I Lund finns lika många traditioner som människor som lever och verkar i staden. Jag tycker personligen om och medverkar i många av de traditioner som finns, medan jag väljer bort andra.

Det är precis så det ska vara. På så sätt formar och omformar vi hela tiden alla de traditioner som finns i den här staden, allt från professorsinstallationer till kulturfestivaler och lundalopp.

Men, lundatraditionerna kommer ändå hela tiden upp till diskussion. Lund har en tradition, eller snarare kultur, av att vara en fritänkande stad.

I Lund har nya partier formats och startats, och debatter om det rådande samhällsklimatet alltid varit levande.

Traditionen av att vara en stad där nya tankar och åsikter bryts mot varandra, är definitivt min favorit-Lundatradition.

Hanna Gunnarsson