Högskoleprov och öppet hus – på samma dag

- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

På lördagen håller universitetet öppet hus för personer som vill börja plugga i höst. Samtidigt bänkar sig tusentals, som hoppas på att göra samma sak, för att skriva högskoleprovet.

– Det är en olycklig krock, säger studieinformatören Eva Nilsson.

Personal från alla fakulteter, representanter från alla kårer, studenter som berättar om livet i Lund och guidar runt i staden. På lördagen väntas 1 000 pluggsugna gymnasister besöka AF-borgen när universitetet håller öppet hus för tredje gången.

Samma dag svettas många, som också är sugna på att studera, med högskoleprovet.

– Det är naturligtvis beklagligt att det har blivit såhär, säger Eva Nilsson, studieinformatör på Lunds tekniska högskola som organiserar det öppna huset.

Gick inte att ändra

Krocken orsakades av en planeringsmiss, enligt Eva Nilsson.

– Vi fick beskedet att AF-borgen var ledig den här dagen, och personen som gjorde bokningen tänkte nog inte på att högskoleprovet ägde rum samtidigt. Vi insåg detta innan jul, men då gick det inte att ändra eftersom vi redan hade gått ut med mycket information, säger hon.

”Universitetet är alltid öppet”

Den 15 april går ansökningstiden för höstterminen ut. På grund av krocken blir de kommande veckorna sannolikt extra intensiva för studieinformatör Eva Nilsson.

– Många intresserade kan ju inte komma på grund av att de skriver högskoleprovet, och en del hör av sig och vill ha se universitetet vid andra tillfällen. Då ordnar vi naturligtvis det. Universitetet är alltid öppet, säger hon.

– I torsdags visade jag runt några från Kritstianstad, och i onsdags kom det några från Linköping. Jag såg att någon hade uppmuntrat folk på en blogg att höra av sig till mig, och de får man gärna göra, i alla fall fram till den 15 april, säger Eva Nilsson med ett skratt.