Billström positiv till att låta utländska studenter stanna

- in Nyheter

I fredags besökte migrationsminister Tobias Billström Lund. Då förklarade han bland annat att han var positiv till de nya förslagen om att låta internationella studenter stanna längre i Sverige efter examen.

Migrationsministern Tobias Billström (M) besökte i fredags Lund för att hålla en föreläsning om migration och asyl.

Föreläsningen hölls på Språk- och litteraturcentrum och arrangerades av Moderata studenter och Humanistiska och teologiska studentkåren.

Under den följande frågestunden förklarade Tobias Billström att han är positiv till förslagen som Kommittén för cirkulär migration och utveckling lade fram i sin utredning dagen innan.

Ska underlätta etablering på arbetsmarknaden

Förslagen rör bland annat stipendier för internationella studenter och att deras visum bör förlängas från sex månader till ett år efter avlagd examen. Kommittén hoppas att fler utländska studenter ska kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden om de får möjlighet att stanna i Sverige längre efter att studierna avslutats.

– Jag fick utredningen en halvtimme innan jag satte mig på planet ner hit till Lund så jag har inte haft tid att gå igenom förslagen fullt ut. Men, vad jag läst hittills så är jag positiv till förslagen och även de som berör de internationella studenterna, sa Tobias Billström.

”Grekland kan få problem”

Migrationsministern talade även om allmänhetens föråldrade syn på migration och hur EU bör handskas med flyktingströmmen från Nordafrika.

– Om flyktingströmmen från Nordafrika ökar så kan det innebära problem för Medelhavsländerna och speciellt för Grekland. Landets politiker har nämligen av ren ovilja inte byggt upp en ordentlig flyktingorganisation, sa Tobias Billström.

”Svårt att få jobb på sex månader”

Studenten Caesar Fredriksson var en av dem som lyssnade på föreläsningen. Han hoppas att de utländska studenterna skall få det bättre.

– Jag har bland annat en vän som är utbytesstudent från Ukraina och hon har haft svårt att få jobb på bara sex månader, säger han och fortsätter:

– De får ju en bra utbildning och då är det ju kul om de kan stanna och utnyttja den här i Sverige.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.