Nätdetektiver utan ansvar

- in Nyheter

Spanare på internet publicerar information snabbare än journalister och dömer misstänkta brottslingar snabbare än jurister. Forskningsprojektet Cybernormer granskar klyftan mellan nätets sociala normer och det traditionella samhällets spelregler.

Bara timmar efter att den så kallade Malmöskytten greps fanns hans namn och bild på Flashback. I en annan diskussionstråd avslöjades mobben mot våldtäktsoffren i Bjästa månader före SVT:s Uppdrag granskning.

Två journalister nominerade Flashback-tråden till Guldspaden, ett pris för grävande journalistik som delas ut den 26 mars, men nomineringen godkändes inte. Det gjorde däremot SVT:s program.

Samtidigt som fler oroar sig över bristande etik, uthängningar av både brottslingar och offer och ett otydligt regelverk blir Flashback och andra internetforum en växande maktfaktor i samhället.

Marcin de kaminski, doktorand i rättssociologi och medgrundare till The Pirate Bay, forskar inom projektet Cybernormer vid Lunds universitet. Forskare från olika fakulteter undersöker klyftan mellan det traditionella samhällets spelregler och de sociala normer som finns på internet.

Marcin de Kaminski menar att man måste läsa av internetforum på ett speciellt sätt för att förstå dem.

– Det gäller att ta på sig speciella Flash-backglasögon om det är på Flashback man är. De sociala spärrarna är annorlunda och klimatet är både råare och ärligare, säger han och fortsätter:

– Man kan se Flashback som ett kollektivt huvud på internet. Inläggen är som tankar som man vanligtvis inte säger högt, på Flashback testas de mot andra människor.

En liknande slutsats har de två lundastundenterna Caroline Jörlund och Alexander Danielsson dragit i en B-uppsats i kriminologi, där de studerar Flashback. De har undersökt tråden där Malmöskyttens namn och bild publicerades.

På mindre än en timme hade Flashbackanvändarna listat ut och avslöjat skyttens identitet med hjälp av Google Earth, hitta.se och ratsit.se.

– När människor agerar i grupp blir ansvarskänslan mindre och internetanonymiteten förstärker den känslan, säger Alexander Danielsson.

I uppsatsen poängterar de också att uthängning av misstänkta brottslingar på internet kan leda till att en del nyhetsmedier sänker sina trösklar för bild- och namnpublicering. Det kan också minska polisens möjligheter att genomföra vittneskonfrontationer.

Samtidigt är det svårt att utkräva ansvar för publicering på internetforum.

– Juridiken hänger inte med, när en ny regel är klar att tillämpas är internet redan ljusår bort, säger Marcin de Kaminski och menar att teknologins snabba utveckling gör att klyftan mellan internet och det traditionella samhället ökar.

Samtidigt blir det allt tydligare att internetforum inte längre är begränsade till cybervärlden.

– Det har alltid funnits otrevliga hemsidor bara ett par klick bort. Men nu har internet spillt över på köttvärlden och på sådant som vi fått lära oss är någorlunda objektivt, som traditionella nyheter.

Ester pollack, medieforskare vid Stockholms universitet, tror också att internetforumen är en av orsakerna till att medieetiken luckrats upp, särskilt vad gäller publicering av namn och bild.

– Det har blivit mer snask och personuppgifter i medierna de senaste åren, både i kvällspressen och i morgontidningarna.

Hon tycker att det är konstigt att det inte finns mer forskning om hur internetforum påverkar traditionella mediers bevakning av brott.

– De är stora maktfaktorer och har betydelse för många människor, säger hon.

I framtiden tror Marcin de Kaminski att lagar och regelverk kommer att utvecklas i försök att omfatta internet på ett bättre sätt. Men han ställer sig tveksam till hur väl det kommer att fungera.

– Internet är stort och oreglerat. Jag skulle kunna öppna en sida med skitsnack på tre minuter och om jag sätter upp den i Afghanistan kommer jag undan svenska lagar. Internet tar ju aldrig slut.